CXO levél sorozatunkban vállalati vezetőket kérünk meg, hogy osszák meg a világ fejlődésével és a jövővel kapcsolatos véleményüket, víziójukat és gondolataikat.

Legfrissebb vendégszerzőnk Szalai Enikő, a Yettel Magyarország HR vezérigazgató-helyettese, aki arról ír, hogyan segíthetjük felelős vezetőként munkatársainkat abban, hogy válsághelyzetben is mentális egészségüket megőrizve dolgozzanak a közös sikerért!

A pandémia időszaka nemcsak az online munkavégzés és általánosságban a digitalizáció robbanásszerű felgyorsulását hozta el számunkra: a vezetéstudomány története is forradalmi időszakként jegyzi majd az elmúlt éveket. Pár nap alatt képződtünk át online managerré, s kisebb-nagyobb botlásokkal újratanultuk, mit is jelent vezetőnek lenni. Megtanultuk, hogyan tudunk informálni, irányt mutatni, nyomon követni és legfőképp bátorítani, erőt és stabilitást sugározni egy olyan helyzetben, amellyel még sosem találkoztunk. Munkatársainkhoz hasonlóan mi magunk is számtalan kétellyel, bizonytalansággal küzdöttünk ebben az időszakban. 

Ekkor még nem sejtettük, hogy a vírushelyzet csillapodása utáni rövid, nyugalmi időszakot követően, amikor már egyre magabiztosabbá váltunk az ’új normális’, azaz a hibrid munkavégzés rutinjainak kialakításában, újabb kihívásokkal kell szembenéznünk.

Maratonra felkészülni?

2022 második felére a háború, az energiaválság, a gyorsuló infláció újra soha nem tapasztalt helyzet elé állít mindannyiunkat: a társadalom jelentős része növekvő félelemmel és egzisztenciális szorongással szemléli a világban zajló változásokat. Mit hoz a jövő? Hogyan tudom megtartani a jelenlegi helyzetemet? Meddig tart a bizonytalanság? Honnan várhatok segítséget? – hangzanak a kérdések, melyekre újra nincsenek biztos válaszaink.

Míg a pandémia idején a vakcina érkezése előrevetítette a helyzet megoldását, a régi életünk folytatásának illúzióját, most nincsenek ilyen kapaszkodóink, nem biztathatjuk magunkat azzal, hogy egy rövid, intenzív ’sprint’ után megpihenhetünk. Nem tudjuk megjósolni, hogy meddig tart a gazdaság lassulása, a piacok átrendeződése, milyen közép- és hosszútávú hatásokkal kell számolnunk.

Kevés dolog okoz nagyobb szorongást az emberben, mint az ismeretlen, a saját sorsa felett érzett kontroll elvesztésének érzete. A feszültség csökkentésének igényével ösztönösen a tőlünk ’kartávolságban’ állókhoz fordulunk, így a családi, baráti környezeten túl a probléma, a szorongás munkahelyi, vezetői témává is válik.

Míg a globális válság megoldásában a vezetői szerepvállalás erősen korlátozott, a mindennapok során egy jó vezető óriási támaszt jelenthet a munkatársai számára.

Mit tehetsz vezetőként?

  1. Légy empatikus! – “OK to be not OK”

Adj teret az érzéseknek, gondolatoknak, és teremts olyan biztonságos környezetet, ahol lehet érzelmekről beszélni! A szorongás oldásának első lépése, ha az érzések szavakká formálódnak. A ’nem vagyok egyedül’ érzésének megélése biztonságot ad és cselekvési energiát szabadít fel.

  1. Kommunikálj, kommunikálj, kommunikálj!

A stabilitás és bizalom érzését segíti, ha az őket érintő kérdésekről a lehető legtöbb információt osztasz meg a csapatoddal. Beszélgessetek arról, milyen forgatókönyvekkel készül a cég az üzleti környezet változására, és mit jelent ez számukra. Nem kell, hogy minden kérdésre legyen tökéletes válaszod – a kulcs, hogy minél kevesebb teret adj annak, hogy a kérdésekre, bizonytalan helyzetekre egyéni helyzetértelmezések szülessenek, amelyek aztán szervezeti legendákká válva és önálló életre kelve teremtenek alternatív valóságot.

  1. Maradj rugalmas és kerüld a túlzott reakciókat!

A változó helyzet folyamatos alkalmazkodást kíván. Viharos időkben a leggyakoribb vezetői reakció a kontroll erősítése, a ’kézi irányításra’ való visszatérés.

A pilóták kiképzésük során jelentős időt töltenek annak gyakorlásával, hogy turbulenciába kerülve ne engedjenek az ösztönös reakciónak, amely a botkormány teljes tenyérrel való megragadására késztetné őket, hanem tudatosan lazítsanak a szorításon. Ezáltal csökkentik annak az esélyét, hogy minden széllökésre korrekcióval válaszoljanak. A szükségtelenül eltúlzott korrekciók okozzák az ún. pilóta által kiváltott rázkódást, ami nemcsak repülőút során csökkenti a biztonságot, hanem munkahelyi környezetben is felesleges feszültségeket generálhat. 

Érdemes megfogadni a pilóták tanácsát: ’Ha rázóssá válik a helyzet, simábbá teheted az utazást, ha lazítasz némileg a kormány szorításán!’ Maradj nyitott és érdeklődő, jóval nagyobb eséllyel tarthatod a csapatodat irányban.

  1. Fókuszálj arra, amit kontrollálni tudsz!

Fordítsd a saját és a munkatársaid figyelmét, energiáját arra, amire közvetlen ráhatásuk van. Az ezen kívüli történésekről véleményünk ugyan lehet, de felesleges pazarlás időt, gondolati és érzelmi energiát fordítani olyan tevékenységekre, amelyekre nincs közvetlen befolyásunk. Ezzel szemben a jó minőségben elvégzett feladatok önbizalmat adnak, az egyéni vagy csoportsiker élménye jó alapot teremt a bizonytalan helyzetek kezeléshez is!