A karácsony nem csak névleg a szeretet ünnepe: az ünnepi vacsoraasztalt körbeülő család vagy a feldíszített karácsonyfát csodáló sugárzó arcok látványa a legtöbbünk számára átélhetővé teszi az ünnep meghittségét.

Ehhez azonban elengedhetetlenek a karácsonyi előkészületek, amelyek miatt sokak számára stresszes az ünnepeket megelőző időszak. A kimerültség és a feszültség pedig sokszor rányomja a bélyegét az együtt töltött pillanatokra is. Megosztunk pár tippet, hogyan maradhatsz stresszmentes karácsonykor, hogy a szeretet ünnepe tényleg meghitt és emlékezetes legyen!

Stressz és karácsony együtt járnak?

Mind ismerjük a feszültséget okozó főbb tényezőket, amik óhatatlanul felmerülnek ebben az időszakban: ünnepek előtti hajtás a munkában, ajándékok után rohangálás egy túlzsúfolt bevásárlóközpontban, méteres bevásárlólisták, és még sorolhatnánk. 

A karácsony előtti időszak egyébként is sűrű, de az ajándékozás külön terhet ró azokra, akik így kedveskednének szeretteiknek, és ezt valamilyen mértékben kényszernek is érzik. Ötletelés, beszerzés, csomagolás – mind-mind olyan részfolyamatok, amik az idő nyomásával egyre feszítőbbé válnak, miközben a karácsonyi menüre is gondolni kell, a fa sem díszíti fel magát és a távolabbi családtagokkal is megindul a szervezkedés. Ehhez képest a Yettel idei kutatása szerint a megkérdezettek nagyjából egynegyede valójában csak azért ad ajándékot, mert ez a szokás.

Ajándék: feszültségforrás helyett közös élmény

A kutatás szerint a magyarok mintegy háromnegyede kapott már olyan ajándékot, aminek valójában nem is örült, vagy amit nem tudott használni a későbbiekben. Ezek több mint valószínű, hogy olyan esetekben cseréltek gazdát, ahol az ajándékozó nem tudta igazán beleképzelni magát a másik helyzetébe és meglátni, minek örülne valójában az ajándékozott. Ez sem ritka eset: a megkérdezettek harmada szokott azon stresszelni, hogy sikerül-e a megfelelő ajándékot kiválasztania szeretteinek. 

Fontos, bár sokszor szemérmesen elhallgatott tényező az ajándék jelentette anyagi teher is. A kutatás válaszadóinak nagyjából 40%-a próbálja idén a kedvezőtlen gazdasági helyzet miatt valamilyen módon csökkenteni a költségeket. Ez segíthet elmozdulni abból a problémás alapállásból, hogy sokan azt gondolják: minél nagyobb egy ajándék anyagi értéke, annál nagyobb örömet is fog okozni.

A kutatás egyik nagy tanulsága, hogy a válaszadók többsége jobban értékel egy közös élményt vagy valamilyen kedves személyes gesztust, mint egy olyan ajándékot, aminek nem tud igazán őszintén örülni. Talán ideje újraértékelnünk a karácsonyi ajándékozás lényegét, így kiegyensúlyozottabbá válva és szeretteinknek is értékesebb pillanatokat biztosítva.

Add magad karácsonyra – a legértékesebb ajándék Te vagy

Egy közös családi program, az együtt töltött idő és az élmények és maradandó emlékek sokszor mélyebb megelégedéssel töltik el úgy az ajándékozót, mint a megajándékozottat, mint a tárgyi ajándékok. A gyorsan pergő hétköznapokból kiszakadva az odaadás, figyelem és a közösen, örömmel eltöltött idő lehet a legjobb ajándék.

Ezt segít megfoghatóvá tenni a Yettel karácsonyi kártyás kampánya. A kedves kártyák nemcsak jó ötletekkel szolgálnak, de azokat ismert magyar illusztrátorok munkái is díszítik. Így az olyan kártyák, mint például az „Elrepítelek az ízek szárnyán”, az „Ellátogatunk gyerekkorod helyszíneire” vagy a „Bekuckózós moziest otthon”, megfogható valójukban is szép ajándékot jelentenek. A 25-féle programkártyából a https://legertekesebbajandek.yettel.hu/ válogathatsz,  és online (kép vagy videó formájában) is átküldheted szeretteidnek. Az élményajándékot jelképező kártyákat emellett bármelyik Yettel üzletben is megtekintheted, és ingyenesen magaddal is viheted a kedvenceidet!