Világszerte évente kb. 35 milliárd tonna szén-dioxidot eregetünk a légkörbe.

Az, hogy a klímaváltozás hátterében az emberi tevékenység áll, mára nem kérdés – de hogy a megoldás mi lesz, az egy egyre sürgetőbb probléma. A Cambridge-i Egyetem tudósainak új találmánya lehet a következő jelentős lépés a világszintű krízis megoldása felé.

Új technológiák a klímaadaptációért

Egy, az ideihez hasonlóan aszályos nyár és a megannyi tudományos bizonyíték láttán mára egyre többen érzik a saját bőrökün a klímaváltozás hatásait. Az viszont továbbra sem világos, hogy merre tovább. Bár a problémát nagyrészt a kapitalizmus működési elveinek, illetve a fogyasztói társadalom realitásainak köszönhetjük, sokan ma is azt gondolják, az előre menekülés az egyetlen helyes út.

Akik ezt az iskolát követik, azok szerint a technológiai fejlődés, valamint az új megoldások innovációja segíthet majd visszafordítani az eddigi károkat. Szerintük az új technológiák használatával könnyebben alakíthatunk majd ki egy kevésbé káros, klímabarát működésmódot. A legnépszerűbb példa a szén-dioxid megkötésére alkalmas technológiák fejlődése – elismerve azt is, hogy a mai napig nem született rentábilis megoldás, ami nem jár őrületes energiaköltségekkel.

Bár egyelőre kérdéses, hogy ez a stratégia helyesnek bizonyul-e, dolgok jelenlegi állása mindenesetre arrafelé mutat, hogy ez lehet a klímaadaptáció legvalószínűbb, legkevesebb áldozattal járó módja. Ebből a szempontból mindenképpen óriási előrelépés lehet a Cambridge-i Egyetem (University of Cambridge) tudósainak legújabb találmánya, amit leginkább egy szén-dioxidot megkötő akkumulátorként tudnánk leírni.

A jövő szuperkondenzátora

A jelenlegi “carbon capture”, vagyis szén-dioxid megkötésére alkalmas technológiák irtózatosan drágák, ráadásul a magas energiaigény miatt működtetésük is költséges. Ezért hatalmas jelentőségű a 2022 májusában bejelentett szuperkondenzátor.

A találmány nagyjából egy akkumulátorhoz hasonlóan működik, vagyis energia tárolására szolgál – töltés közben pedig szén-dioxidot köt meg. A gáz aztán a szuperkondenzátorban rejlő energia felhasználásakor kontrolláltan szabadul fel. Így lehetőség nyílik arra, hogy kontrollált módon megszabaduljanak tőle. Az eszköz a CO2-ből egy vízbázisú elektrolitot képez, ami tulajdonképpen a tengervízhez hasonló, ártalmatlan anyag.

A tudósok arra jöttek rá, hogy az elektronok megfelelő mozgatásával a berendezésben jóval kisebb energiabefektetés mellett kétszer annyi szén-dioxidot tudnak megkötni, mint eddig. Ez adja a felfedezés jelentőségét, hiszen az új eszköz nemcsak a CO2 megkötésére szolgál, hanem eközben energiát is képes tárolni – mindezt hatékonyan. A legjobb pedig, hogy sem a készülék töltése, sem a gyártása nem jár káros kibocsátással, hiszen nagyrészt olyan természetes anyagokból készül, mint a hulladék kókuszdióhéj vagy a tengervíz!