A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutatóintézete (NKE ITKI) 2021. novemberi kutatása szerint a teljes magyar lakosság mintegy 4,3%-a, vagyis közel félmillió ember vallja magát “teljes mértékben okostelefon-függőnek”.

A probléma nem újkeletű – de mit mutatnak a számok, és hogyan javulhat a helyzet?

Okostelefon-függőség a magyarok körében

A 2021 végén, telefonos adatfelvétellel készült kutatás az NKE szerint reprezentatív a magyar lakosságra kor, nem, iskolai végzettség és településtípus tekintetében is, így annak tanulságai a hazánkban uralkodó általános helyzetre vonatkoztathatóak. Ennek fényében elgondolkodtató, hogy a “teljesen függők” mellett a lakosság körülbelül ötöde (20,6%) is inkább függőnek tartja magát, mint nem.

Bár a “boomer-generáció” körében népszerű a vélekedés, hogy a mai fiatalok csak a telefont tudják nyomkodni, a kutatás szerint az okostelefon-függőség nem is a legfiatalabb korosztály körében jelenti a legnagyobb problémát. A 30-39 éves korosztálynak 39,7%-a, vagyis tízből majdnem négy válaszadó gondolja magát függőnek, míg a fiatalabbak, vagyis a 18-29 éves korosztály körében az arány csak 30,1%.

Az talán nem meglepő, hogy a 60 éven felüliek esetében nem olyan súlyos ez a probléma. De az azért mindenképpen új információ, hogy a 60-as korosztály körében is majdnem 16% azoknak az aránya, akik saját bevallásuk szerint okostelefon-függők!

Mikor telefonozunk?

Rég letűnt már a “bunkofonok” ideje, mikor a féltéglaméretű, telefonálásra is éppen csak alkalmas készülékek használata megbélyegzett volt a mindennapi élet megannyi színterén. Az okostelefon-birtoklás és -használat mára nem csak elfogadott, de bizonyos munkakörökben kötelező, és például a fiatalok körében is sokszor igazi közösségi elvárás. Ahogy egyre inkább hozzászoktunk a használatához, mind több élethelyzetnek vált természetes tartozékává az okostelefon.

Sokan mára a mikroidők, vagyis kvázi minden szabad pillanat kitöltése okán a telefonhoz fordulunk – ami nem csak pszichológiailag káros, de veszélyes is lehet. A fent idézett kutatás szerint például az autóvezetők 16,8%-a forgalmi dugóban vagy piros lámpánál is hajlamos a telefonjáért nyúlni. De a pótcselekvés-szerű okostelefon-használat is jellemző: családi vagy baráti beszélgetések során is gyakran előkerül készülék. A 18-29 évesek mintegy 40,9%-a számolt be hasonló esetekről, de nincsenek sokkal lemaradva a 30-39 évesek sem (38,2%).

Sokan ráadásul nemcsak a hírek, üzenetek, vagy a közösségi média böngészése miatt nyúlnak a telefonért, hanem kényszernek érzik, hogy munkaidőn kívül is válaszoljanak a munkahelyi levelezésekre – ez a válaszadók átlagosan 44%-ára jellemző, de ebben a tekintetben 52,2%-kal “felülteljesít” a 60+-os korosztály.

Így szabadulj meg a telefonfüggőségtől

Mivel a telefonhasználattal egyre több időt töltünk, ahogy hozzászokunk, így már olyankor is hajlamosak vagyunk elővenni, amikor valójában nincs szükségünk rá. Ez bűntudathoz vezethet, de a függőség jele az elvonási tünetek (például ingerlékenység, feszültség, amikor nincs velünk a telefonunk) megjelenése is. A függőkre jellemző még a sóvárgás és a teljes kontrollvesztés is.

Ezen problémák miatt a szakember azt tanácsolja, hogy szabjunk gátat az okostelefon-használatnak. Definiáljunk olyan térbeli vagy időbeli korlátokat, amelyeken belül megengedjük önmagunk számára az okostelefon használatát – ezen korlátokon kívül viszont vége a telefonozásnak. Jó ötlet például, ha kitiltjuk a hálószobából a telefont, így egy csapásra szabadulhatunk meg az elalvás előtti és a rögtön ébredés utáni telefonnyomkodástól is.

Persze nem muszáj a telefonhasználatra teljes embargót kivetni: letörölhetünk bizonyos appokat, vagy meghatározhatjuk például, hogy csak a közösségi médiáról vagy a híroldalakról “tiltjuk le” magunkat időlegesen. Utazás közben pedig olvashatunk hagyományos könyvet vagy újságot, de akár zenét is hallgathatunk, ezzel is távol tartva magunkat a telefontól. Horribile dictu: elkezdhetjük figyelni a minket körülvevő világot, így megvalósítva a tudatos jelenlét (vagyis a mindfulness) pszichológiailag előnyös állapotát!