A mérnöki-technológiai érdeklődéssel bírók és szoftver- vagy termékfejlesztők körében világszerte egyre népszerűbbek a hackathon-versenyek.

A Yettel hazánkban idén rendezi meg első hackathonját – ennek apropóján következzen egy gyors áttekintés arról, hogy mi is az a hackathon, milyen gyakorlati hasznot hajtó találmányok fűződnek hozzá, és miért várjuk ilyen lelkesen a Yettel első fejlesztői versenyét!

Mi is az a hackathon?

A technológiai megoldások terjedése demokratizálta, mindenki számára elérhetővé tette az innovációt, vagyis leegyszerűsítve: mára szinte bárkiből lehet feltaláló. Az egyre okosabb és olcsóbb kütyük (például szenzorok, chipek, mikroprocesszorok stb). könnyű hozzáférhetősége, a szoftvermegoldások terjedése egyre többeket sarkall arra, hogy eljátszadozzanak ezekkel az eszközökkel, saját szoftver létrehozásával kísérletezzenek és így hasznos termékeket építsenek. A hackathon röviden az efféle érdeklődéssel bíró emberek innovációs versenye.

Egy hackathon során a versenyzők 24-48 órát kapnak arra, hogy egy (vagy több), a szervezők által meghatározott problémára hozzanak újszerű techmegoldásokat. A kreativitást és technológiai tudást próbára tevő versenyek során mentorok is segíthetnek a csapatoknak, hogy azok új, működő prototípusokkal vagy koncepciókkal álljanak elő. Pontozás után a legjobb megoldások díjazásban részesülnek, így egy hackathonon helyezést elérő ötletből könnyebben születhet új, piacképes termék.

A hackathonokról dióhéjban

A hackathon szót a “hacking” és a “maraton” szavak összeolvasztásával képezte az első hackathont szervező OpenBSD egyik munkatársa. Az 1999-ben Kanadában megrendezett esemény tulajdonképpen egy kriptográfiai fejlesztési verseny volt 10 fő részvételével. De nagyjából ugyanekkor zajlott a Sun Microsystems szervezésében a JavaOne konferencia is, ahol a cég Palm V személyi digitális asszisztensére írtak új programot a verseny résztvevői. Ahogy mondani szokás, a többi már történelem, ezt követően ugyanis egyre gyakrabban szerveztek hackathonokat világszerte különféle cégek, szervezetek, illetve egyetemek.

Érdekesség, hogy a modern hackathonok előképének tekinthető a Mahatma Gandhi által 1929 júliusában Indiában megszervezett verseny, amelynek során a versenyzők feladata az volt, hogy minél kisebb, hordozható, jól használható fonókereket tervezzenek – 7700 fontos díjazásért cserébe! Ebből is látható, hogy egy hackathon során szinte bármilyen probléma megoldása terítékre kerülhet; a lényeg, hogy a verseny ösztönzi az innovációt.

A leghíresebb hackathonok

A hackathonok történelme több emlékezetes eseményt is jegyez. Közülük is kiemelkedik a valaha volt legnagyobb hackathon, a NASA szervezésében megvalósuló International Space Apps Challenge. Az első, 2012-es rendezvényen több mint kétezren vettek részt hét kontinens tizenhét országából – a versenyt pedig azóta is minden évben megrendezik. A töretlen népszerűséget jól jelzi, hogy a 2021-es esemény már 28.000 fő (!) részvételével zajlott.

A University Hacker Olympics egyfajta elit hackathonnak tekinthető: szervezői átfésülik az Amerikai Egyesült Államokat a szakma legjobbjai után kutatva. Közülük is csak a top 100 hacker vehet részt a meghívásos, 3 napig zajló versenyen San Franciscoban, ahol a legjobb iparági szakértők és a techvilág nagyjainak segítségével zajlik a maratoni innováció.

Mit köszönhetünk a hackathonoknak?

Nem csoda, hogy amikor egy rakás innovatív lángelme összeül versenyezni, az sikeres és maradandó ötletekhez vezet. A Yettel Business blogon is írtunk már egy magyar startupról, az Entremoról, akik egy újszerű találmánnyal segítettek felvenni a harcot a koronavírus ellen.

De a hagyományosan az innováció “melegágyának” tekintett közösség média történetében is meghatározó szerepet játszottak a hackathonok – példának okáért a mindannyiunk által ismert “Like” gomb is egy hackathon eredménye. Egy Justin Michael Rosenstein nevű fejlesztő 2007-ben dobta be a “Tetszik” gomb ötletét, ami azóta is népszerű szinte minden közösségi felületen.

De a Facebookról ismert idővonal megjelenítése is egy 2010-es hackathon eredménye, amit a következő évben tökéletesített az azt kitaláló kis csapat. Szintén 2011-es találmány a felhasználók megjelölése a kommentszekcióban – ezt ráadásul egy gyakornok egyedül találta ki, de mára minden közösségi platform alapfunkciója.

A Yettel idei első hackathonja is óriási izgalmakkal kecsegtet, bővebb információhoz az esemény honlapján juthatnak: https://www.yettel.hu/hackathon.