Az elmúlt időszakban több olyan, régóta megjósolt trend és esemény érett be, amikről eddig csak elemzőktől hallhattunk.

A világjárványok korszaka vagy a globális felmelegedéssel együtt járó aszályos időszakok mellett egy örömteli jósalt is bevált: mára a gyakorlatban, hazánkban is bizonyított a távgyógyászat! Bemutatjuk a nagy sikerű és világelső magyar bőrgyógyászati telemedicina-applikációt, az AIPDerm appot.

Digitális technológiák a gyógyászatban

Bár sokak számára még ma is ismeretlen terep, a telemedicina, vagyis az infokommunikációs eszközökkel támogatott egészségügyi ellátás különféle formáinak alkalmazása a járványidőszak alatt robbanásszerűen nőtt. Persze ennek legklasszikusabb formája, amikor csak betelefonálunk az orvoshoz – de ma már a digitális technológiákkal megtámogatott egészségügyi ellátás sem sci-fi. Ennek ultramodern példája a Semmelweis Egyetem és az AIP Labs által közösen kifejlesztett AIPDerm alkalmazás!

AIPDerm: mesterséges intelligencia a bőrgyógyászatban

Az AIPDerm névre keresztelt új digitális bőrgyógyászati diagnosztikai eszköz működése nagyon egyszerű. A felhasználó egy gyors regisztráció után lefényképezi a bőrén tapasztalt elváltozást, majd válaszol pár egyszerű kérdésre a tüneteiről. Az MI-alapú rendszer “elődiagnosztizál” az adatok alapján, majd egy szakorvos is feldolgozza azokat, így ad pár (3-6) napon belül végleges diagnózist, illetve javasol kezelést a problémára.

Az idén március végén elstartolt megoldás máris óriási népszerűségnek örvend, a tesztidőszak alatt előfordult, hogy egy nap alatt mintegy 2000 esetet töltöttek fel az app segítségével. A rendszer közreműködésével már június közepéig több mint 13 ezer páciens esetét látták el a Bőr, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika szakorvosai. A mesterségesintelligencia-alapú megoldás ezen esetek közül 88-ban azonosított melanómát, vagyis a bőr pigmenttermelő sejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganatot. Az app mind a 88 esetben helyesen riasztott, vagyis később a szövettan is igazolta a diagnózist!

A kezelőorvos az appon beküldött probléma jellegének és súlyosságának megfelelően felírhatja egy vény nélküli gyógykészítmény alkalmazását, adhat receptet ­– ami az EESZT-n keresztül bármelyik gyógyszertárban gyorsan kiváltható – vagy javasolhatja, hogy a páciens személyesen is keressen fel egy bőrgyógyászati szakorvost. A beteg gyógyulásának követését és a jövőbeni betegségek megelőzését egy monitoring rendszer segíti. A beteg szempontjából tehát a rendszer egyszerűen használható, gyors és biztos diagnózist ad bőrgyógyászati problémákra!

Világelső technológia a magyar betegek szolgálatában

Ahogy Prof. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora fogalmaz: “Az AIPDerm biztonságos és gyors, új digitális egészségügyi rendszer, ami mögött a Semmelweis legjobb szakorvosai és egy világelső mesterséges intelligencia állnak.”

Az AIPDerm világszinten az első, országosan elérhető digitális bőrklinika, amit a legtekintélyesebb hazai orvosok és tudományos szakemberek fejlesztettek ki. A március végétől július közepéig tartó éles tesztüzem során ingyenesen volt elérhető az applikáció. Ez az időszak nyáron sikerrel lezárult, így az újszerű digitális diagnosztikai megoldást ezentúl a TB-ellátáson felül, külön térítéses szolgáltatásként, de a fejlesztők ígérete szerint elérhető áron vehetik igénybe a felhasználók.