A jelszókezelés a digitális korszak rég megoldatlan problémája.

Az Apple legújabb dobása az első lépés egy jelszómentes világ felé, ami nagyban erősítheti a digitális biztonságot. Ráadásul az új fejlesztést kényelmes is lesz használni. Lássuk, min dolgoznak a techóriás fejlesztői!

Rossz jelszavak, alacsony biztonság

Abban nincs sok újdonság, hogy a legtöbb felhasználó világszerte borzasztó jelszavakat használ. Az évről évre kiszivárgó adatbázisokban sorra az egyszerű számsorok vezetnek (pl. “123456”, “123456789”), de népszerű jelszavak még a billentyűzetre tenyerelve legkönnyebben beírható “qwertz”, és a fantáziadús “jelszó” is. Nem csoda, hogy a hackerek pillanatok alatt feltörik az ezekhez hasonló jelszavakkal védett rendszereket.

Persze mindenki tisztában van vele, hogy egy ehhez hasonló kulcsszó nem a biztonság záloga – de sokan még mindig inkább ezt választják ahelyett, hogy egy gyakorlatilag megjegyezhetetlen, tizenpár karakter hosszú, különleges karakterekkel és számokkal dúsított, biztonságos jelszót használnának.

A probléma a techvilág fejlesztői előtt is ismert, az Apple pedig most elő is rukkolt egy megoldással, ami véget vethet a rossz jelszavak korszakának.

Így működik az Apple Passkeys

Az Apple júniusban bejelentett új megoldása, a Passkeys az iOS 16 és a macOS Ventura operációs rendszerekben fog debütálni idén ősszel. A Mac számítógépek, iPhone-ok, iPadek és Apple TV-k használói így már jelszómentesen használhatják eszközeiket, appjaikat és különféle weboldalakat.

Az új funkció az Apple saját fejlesztésű Touch ID és Face ID megoldásain alapul, vagyis ujjlenyomatunkkal vagy arcunkkal azonosíthatjuk majd magunkat. A biometrikus azonosítókhoz rendelt digitális kulcsok biztosítanak hozzáférést az eddig jelszóval lezárt appokhoz, weboldalakhoz és eszközökhöz. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy ha be szeretnénk lépni, nincs más dolgunk, mint belenézni az eszköz kamerájába vagy odaérinteni ujjunkat a szkennerhez.

Az Passkeys az Apple által eddig is használt iCloud Keychain digitális kulcstartóján keresztül minden eszközünkön működni fog. Ha például egy Mac számítógépen szeretnénk bejelentkezni valahova, épp kéznél lévő iPhone vagy iPad eszközünkön végezhetjük majd el az azonosítást.

Passkeys a biztonságért

A Passkeys segítségével végzett azonosítás az Apple ígéretei szerint szuperbiztonságos lesz, mivel a titkosítás miatt még maga az Apple sem fér majd hozzá az így tárolt azonosítási adatokhoz. Mivel a rendszer nem használ jelszavakat, azok ellopása is lehetetlen – ez pedig a biztonság egy új szintjét jelenti majd.

Az Apple új rendszere a FIDO nevű sztenderden alapul, így az ígéretek szerint rendszereken átívelően is működni fog, csak úgy, mint a Microsoft és a Google hasonló megoldásai. Vagyis az új megoldások megjelenésével elvileg bejelentkezhetünk majd például egy Windowst futtató rendszerbe is az iPhone-unk segítségével. Ha az új megoldás tényleg az ígéreteknek megfelelően működik, az Apple Passkeys, valamint a riválisainak hasonló rendszerei majd végleg lezárhatják a rossz jelszavak és a nehézkes digitális biztonság korszakát!