A kriptovalutákkal, és persze a mögöttük álló blokklánc-technológiával tele voltak a hírek az elmúlt években. Mesés vagyonok születtek, de óriási buktákat is elkönyvelhettek a kriptopénzekbe befektető vakmerő kis- és pénzemberek. A siker ezen a volatilis piacon nem csak a szerencsén múlik – de mégis hogyan lehet pénzt keresni a kriptovalutákkal?

A kriptopiac 2022-ben

Kriptopénzekről nem először van szó a Yettel Business Blogon: írtunk már a kriptovalutákról általában, és beszámoltunk a digitális jegybankpénzek újszerű koncepciójáról is. A kriptopénzeket övező érdeklődés nem is meglepő, ha számításba vesszük, hogy általuk milyen szédítő sebességgel nőtt ki egy új iparág a semmiből. 

A Bitcoin, vagyis az első kriptovaluta születését 2008-ra datálják és egy bizonyos Satoshi Nakamoto nevéhez kötik – bár az ő személyazonosságát a mai napig homály fedi. Az viszont biztos, hogy a 2009-ben megjelent első Bitcoin még 0 dollárt (így 0 forintot) ért. Manapság nagyjából 8,5 millió forintot kóstál egy Bitcoin, de a csúcson bőven 20 millió felett is járt az árfolyam – a teljes kriptopiacot pedig 2022 júliusában 1,28 billió dollár értékűre becsülik. 

Mára világszerte több mint 600 kriptotőzsdén cserélnek gazdát a Bitcoin, Ethereum, Dogecoin és más digitális valuták egységei. Bár a vadul csapkodó árfolyam miatt egy rosszul időzített beszállással könnyen elbukhatjuk befektetett vagyonunkat, a busás haszon reménye máig sokakat sarkall arra, hogy belépjenek a kriptopiacra.

Hogyan lesz pénz a kriptovalutákból?

Ahogy azt Mogyorósi Attila, a CoinCash társalapítója interjúnkban elmondta, a hagyományos tőzsdékhez képest a kriptopiac tempója sokkal gyorsabb, “nagyon gyorsan tudnak változni az árfolyamok, és észnél kell lenni a kiszállók és beszállók időzítésével is”. A kriptovalutákba történő befektetés tehát nem veszélytelen dolog, a piac épp a közelmúltban jókora esést könyvelhetett el. Ha viszont számot vetettünk a kockázatokkal és belépnénk erre a nehezen kiismerhető és gyorsan változó piacra, több befektetési megközelítés közül is választhatunk. Lássunk ezek közül párat!

Napi kriptokereskedés

Akik igazán érzik (vagy érezni vélik) a kriptopiac minden rezdülését, a napi kereskedésre esküsznek. Ezek a befektetők egyazon napon belül adják-veszik a kriptoeszközöket, árgus szemekkel figyelve a piaci optimizmus árulkodó jeleit, mint amilyenek a legfontosabb részvények, kötvények és devizák, illetve természetesen a kriptovaluták árfolyamai. Ezzel a stratégiával még olyan helyzetben is nyerő pozícióba kerülhetünk, mint amilyen a kriptopiac idei éve: a Bitcoin értéke például idén március óta körülbelül megfeleződött.

Kriptokölcsönzés

Csak úgy, mint a hagyományos pénzpiacokon, a kriptók esetében is létezik a hagyományos kölcsönzési modell. Ennek értelmében meglévő kriptopénzeinket kölcsönadhatjuk, ezért cserébe természetesen heti vagy havi kamatot felszámítva. A kölcsön lejártakor a kriptopénzek visszakerülnek hozzánk, ezek a tranzakciók pedig a blokklánc-technológiának köszönhetően igen nagy biztonsággal mennek végbe.

Kriptobányászat, illetve új kriptopénzek létrehozása

Az idő előrehaladtával a kriptobányászat jövedelmezősége egyre csökken. A Bitcoin esetében például véges számú Bitcoinról beszélhetünk, amelyek “bányászata”, vagyis létrehozása egyre több energiát és számítási teljesítményt igényel. A mesterséges szűkösség miatt viszont elviekben folyton nő az egyes Bitcoinok értéke. Vagyis ha elég olcsó energiával tudjuk létrehozni, a kriptopénzek bányászata továbbra is jövedelmező lehet. Nem csoda, hogy a nagy ázsiai kriptobányák egyre inkább vízerőművek vagy más, energiában gazdag területek környékére összpontosulnak.

Ennél egy hazai érdeklődő nézőpontjából talán kevesebb befektetést igényel, de szerencsés esetben nagy haszonnal kecsegtet, ha létrehozzuk saját új kriptovalutánkat. Ez könnyebben megy, mint amilyennek elsőre hangzik: az Ethereum blokklánc például egy egyszerű folyamat leírásával segíti a kriptovaluták létrehozását. Ezután már “csak” fel kell futtatnunk az új kriptopénzt a befektetők érdeklődésének bevonzásával.

Brókerek és valutaváltók a kriptovilágban

A hagyományos gazdasághoz hasonlóan jövedelmező lehet a kriptovaluták adásvételének megkönnyítése is. A kriptovilág brókerei megkönnyítik a befektetők megjelenését a piacon, és olykor saját derivatív termékeket is kínálnak.

Kriptoátváltás

Mára több mint 12.000 kriptovaluta létezik a világon. Mivel ezek árfolyamát nagyrészt a kereslet állítja be és másodpercenként változik, ezért a kriptopénzek átváltása is tisztességes megélhetést ígér egy kellően merész, és/vagy hozzáértő vállalkozónak.

’Buy and hold’ stratégia

A részvénypiacokról ismert stratégiára sokan esküsznek, bár az még a jövő zenéje, hogy használata a kriptók esetében is jó ötlet-e. Mint az ismeretes, a Bitcoin értéke az évek során 8.856,99%-kal nőtt, vagyis aki jókor szállt be, mára egyszerűen azzal is meggazdagodhatott a kriptopiacon, hogy ölbe tett kézzel ült meglévő Bitcoinjain!