Mobilhálózati kisokosunkban már bemutattuk a mobilhálózatok következő generációját, az ultragyors adatátvitelre képes 5G hálózatokat.

Volt szó arról is, hogy milyen 5G alapú megoldások segíthetik a jövőben a klíma és a környezet védelmét. Ezek valóban jövőbe mutató megoldások – de épp emiatt egyszerű felhasználóként talán távolinak is hatnak. Most egy olyan megoldást mutatunk be, amivel az 5G a mindennapjainkat kapcsolhatja szuperszonikus sebességre!

Miért 5G az 5G?

Kezdésnek egy kis emlékeztető az alapokról: az 5G onnan kapta a nevét, hogy ez a modern architektúra jelenti a ma is használt mobilhálózatok ötödik generációját. Ahogy az eddigi G-k, ez az ultramodern mobilhálózati kapcsolat is jelentős technológiai ugrást hoz magával.

Hogy rögtön a legfontosabb adatokkal kezdjük: az új hálózat akár 1-10 Gbps sebességre is képes lehet. Ez nagyságrendbeli változás, hiszen a jelenleg széles körben elérhető 4G kapcsolatoknál 10-100-szor gyorsabb adatátviteli sebességet jelent! Legalább ilyen jelentőségű az 5G-n elérhető minimális (1-10 milliszekundum) válaszidő is, ami a gyakorlatban közel valós idejű adatátvitelt jelent. Vagyis: hihetetlen adatátviteli sebesség, szinte azonnal! Nem csoda, hogy világszerte ekkora a lelkesedés az 5G iránt.

Az 5G előnyeiről

Az talán egyértelmű, hogy az átlagfelhasználók számára miért értékes a szupergyors vezeték nélküli internet. Az ipar és a vállalkozások azonban talán még nagyobb haszonélvezői lesznek az 5G technológia (és lefedettség) elterjedésének.

Ahogy egyre több termék és ipari eszköz csatlakozik a dolgok internetéhez, az 5G kapcsolatok segítségével hihetetlen mennyiségű adat gyűjthető be a működésükről – gyakorlatilag valós időben. Ez lehetővé teszi a termékek előállítói számára a hatékonyságuk növelését, hiszen kiaknázhatják a gazdaságosan fenntartható központi számítási kapacitásokat ahelyett, hogy közvetlenül a termékbe építenék be az adatokat feldolgozó chipeket. A sok elérhető adat és az azonnali kapcsolat segíthet optimalizálni a termék működését, de akár egészen új szolgáltatások előtt is megnyithatja a kaput.

WiFi 5G-n keresztül

Ezek mellett jókora lehetőséget jelent az is, hogy 5G-n alapuló vezeték nélküli kapcsolattal kiváltható a ma még vezetékes internetszolgáltatás is! Megfelelő lefedettség esetén a vállalkozások már hazánkban is kiaknázhatják a legújabb technológia adta lehetőségeket a Yettel IrodaNet Pro szolgáltatásával.

Egy 5G mobilhálózatra csatlakozó WiFi router telepítésével a 4G-nél tízszer gyorsabb kapcsolat érhető el, ami a jelenleg hozzáférhető leggyorsabb vezetékes szolgáltatásokkal is versenyképes. Mindez ráadásul komolyabb fúrás-faragás nélkül telepíthető: ha adott a megfelelő lefedettség, egy egyszerű 5G-s WiFi router segítségével csatlakoztathatjuk vállalkozásunkat az internetre!

A Yettel kifejezetten a hazai kkv-szektor számára hozta létre az IrodaNet Pro szolgáltatását a hagyományos, vezetékes internet kiváltására. Az új szolgáltatással akár a vezetékes hálózatoknál megismert szupergyors 1000 Mbit/s letöltési sebesség is elérhető – korlátlan adatforgalom mellett!

Független újságírói teszten járt az IrodaNet Pro, nézd meg az eredményt!