Az 5G, azaz az ötödik generációs mobilhálózat bevezetésének és széles körű elterjedésének témájával az utóbbi időben meglehetősen sokat lehetett találkozni mind az írott sajtóban, mind a közösségimédia-felületeken.

Ahogy az új technológiákkal általában, ezzel kapcsolatban is sok egymásnak ellentmondó tényt, feltételezést, tévhitet, hiedelmet és véleményt fogalmaznak meg, pedig az 5G hálózat kiépítésének célja valójában az, hogy egy a jelenleginél kisebb energiafogyasztású, mégis nagyobb adatátviteli sebességű rendszerrel rendelkezzen a világ. Ez pedig nemcsak számunkra, hanem a bolygó tekintetében is előnyökkel járhat.

Csillagos ötös

Eddig sem volt titok, de a harmadik éve tartó pandémia óta megkérdőjelezhetetlen tény, hogy a társadalomnak szüksége van az internetre a működéshez. A korlátozások idején az internet kritikus fontosságú volt az élelmiszervásárlás, a munkavégzés, az oktatás, az orvosi ellátás, a tájékozódás és a szórakozás szempontjából is. Ez azt is maga után vonja, hogy a lakosság egészsége és biztonsága ilyen esetben nagyrészt a hálózat megbízhatóságától függ. A napi adatforgalom folyamatosan növekvő tendenciát mutat, de az utóbbi időszak rámutatott, hogy a digitális technológia legújabb generációjára szükség van a gyors és megbízható kommunikáció fenntartásához.

Körülbelül tízévente jelenik meg új vezeték nélküli mobiltechnológia, amely továbbfejleszti az előző generációt. Az 1980-as években megjelent 1G még csak hanghívásokat támogatott, az ezt követő 2G, lehetővé tette az analóg mobiltechnológia digitalizálását, amelynek köszönhető az üzenetküldés, valamint a hívás- és szövegtitkosítás funkciója. 1998-tól kezdve a 3G-vel elérhető videohívás és a mobilinternet-hozzáférés lehetősége. A 2008-ban bevezetett 4G támogatja a HD-t mobiltelefonon, videokonferencián és játékon keresztül. Ma a legtöbb mobiltelefon 3G és 4G technológiát használ. A 2019-ben útjára indított 5G továbbfejlesztett szélessávú hozzáférést, szupergyors és megbízható kommunikációt, valamint eszközök közötti, gyakorlatilag valós idejű kommunikációt képes biztosítani. Ez a technológia végre mindenhol elérhetővé tenné a vezeték nélküli internetet, az intelligens autóktól kezdve a dolgok internetéig (IoT).

De mitől zöld?

Az 5G sebessége, kapacitása és csatlakoztathatósága számos lehetőséget kínál a környezet védelmére és megóvására. Az 5G technológia az IoT-vel növelheti az energiahatékonyságot, csökkentheti az üvegházhatású gázok kibocsátását, és lehetővé teszi a megújuló energia fokozottabb felhasználását. Segíthet csökkenteni a levegő- és vízszennyezést, minimalizálni a víz- és élelmiszer-pazarlást, valamint megvédeni a vadonélő állatokat. Bővítheti ismereteinket az időjárásról, a mezőgazdaságról, a kártevőkről, az iparról, a hulladékcsökkentésről és még sok másról, és ezáltal javíthatja a döntéshozatali képességünket ezekben a témákban. Az ENSZ becslése szerint 2050-re a világ lakosságának kétharmada városokban fog élni. Ennek okán egyre fontosabb lesz, hogy olyan intelligens városokat legyünk képesek létrehozni, ahol az érzékelők, kamerák, okostelefonok és egyéb digitális eszközök összekapcsolódhatnak, hogy a városokat jobban, hatékonyabban és fenntarthatóbban irányíthassuk – ebben pedig kulcsszerepe van az 5G technológiának.

Az dolgok internetével összekapcsolt 5G az energiafelhasználást is csökkenti, mivel az eszközök automatikusan bekapcsolhatnak és leállhatnak, amikor nincs szükség rájuk. A készülékekben, közlekedési hálózatokban, épületekben, gyárakban, utcai lámpákban, lakóházakban és máshol található érzékelők valós időben figyelhetik és elemezhetik energiaszükségleteiket és -fogyasztásukat, és automatikusan optimalizálhatják az energiafelhasználásukat. Mivel az energiatakarékosság az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését is jelenti, az Ericcson tanulmánya szerint az 5G-n futó IoT megoldások 2030-ra akár 15 százalékkal csökkenthetik a globális szén-dioxid-kibocsátást.

Az 5G ezen felül közvetve is csökkentheti a járművek gázkibocsátását azáltal, hogy több ember számára teszi lehetővé a távoli munkavégzést vagy a szórakozás elérését, valamint az üzleti célú ingázás és repülés elkerülését. Amennyiben pedig az utazás elengedhetetlen, az 5G időt, üzemanyagot takaríthat meg a forgalmi torlódások és az alapjárati forgalom mértékének csökkentésével. Nemcsak nekünk van szükségünk tehát az új technológia mihamarabbi elterjedésére, hanem a környezetünknek is!