Az Octopus Energy egy fenntartható energiára szakosodott kiskereskedelmi áram- és gázszolgáltató vállalat, melynek vezetője Greg Jackson.

A londoni székhelyű cég öt évnyi hihetetlen növekedés után mára körülbelül 2 milliárd GBP éves bevételt könyvelhet el. A zöld energia piacának exponenciális értéknövekedésével az Octopus tökéletes helyzetben van ahhoz, hogy elérje célját, vagyis, hogy az energiaipar Amazonjává váljon.

Úttörők sorozatunkban olyan forradalmi vizionáriusokat mutatunk be, akik innovatív ötletek megvalósításával és sikeres vállalatok vezetésével követendő példát szolgáltatnak mindannyiunk számára!

Az Octopus célja, hogy a fenntarthatóságra fókuszálva hosszú távon biztosítson értéket a felhasználói számára, miközben digitális megoldásokkal igyekszik a lehető legegyszerűbbé és gördülékenyebbé tenni az ügyfélélményt. A vállalat saját fejlesztésű felhőalapú platformján keresztül végzi az energia értékesítését, ajánlatai között pedig szerepel elektromos járművek vezetőinek szóló, valamint intelligens tarifa is. Ezek díjszabása félóránként követi nyomon a nagykereskedelmi energiaárakat, így az ügyfelek a legolcsóbb áramhoz igazíthatják felhasználásukat. A vállalat minden tarifája megújuló energiaforrások által fedezi az ügyfelek villamosenergia-felhasználását. Ezen felül a vállalat egyetlen tarifájának sincs kilépési díja. Kényelmes, mindenki számára elérhető, azonnali és olcsó megoldásainak köszönhetően, valamint a cég terveinek ismeretében várható, hogy hamarosan nálunk is megjelenik a szolgáltatásuk.

Válságban is sikeres

Az Octopus Energy sikerét (és ígéretes terveit) jól jelzi a befektetők heves érdeklődése a vállalat iránt. A vállalat tavaly decemberre 300 millió dollár befektetést gyűjtött össze, amelynek köszönhetően az áramszolgáltató céget mostanra 5 milliárd dollárra értékelik – még annak ellenére is, hogy a 2020 óta megugró energiaárak összeomlási hullámot indítottak el riválisai, a tradicionális energiaszolgáltatók között. A vállalat iránti érdeklődés az energiaválság kezdete óta sem lankad, az Octopus Energy például olyan nagy nevű befektetőktől kapott további tőkeinjekciót, mint amilyen a

Kanadai Nyugdíjterv (CPP) Befektetési Tanácsa. Mindeközben az energiapiaci árak rekordemelkedését követő krízis során 3 hónap leforgása alatt több mint 20 brit energiavállalat ment csődbe. Ennek fényében különösen nagy szó, hogy az Octopus Energy továbbra is vonzó célpont a befektetők számára.

A polip csápja

Az újabb részvénybefektetés alátámasztja az alapító azon tervét, hogy digitális forradalmat hozzon az energiaiparba. Emellett segít finanszírozni a vállalat globális terjeszkedési célját, azaz a 100 millió globális ügyfél elérését. Az energetikai startup úgy másfél évvel azután érte el az 5 milliárd dolláros álomhatárt, hogy – mindössze öt évvel az alapítása után – 2020 tavaszán sikerült elérnie az 1 milliárd dolláros értéket.

Az Octopuson belül Kraken néven emlegetett technológiai platform gépi tanulás segítségével kezeli a digitális energiaellátási és villamosenergia-termelési adatokat. Ez pedig segíti a céget a megújuló energiaforrások alacsony költségű és hatékony felhasználásában. Az Octopus a technológiát 3 millió brit háztartás, valamint németországi, spanyolországi, olaszországi, új-zélandi, japán és egyesült államokbeli vásárlók ellátására használja. A technológia használatához a cég más energiaipari vállalatok, köztük az E.ON UK, a Good Energy, EDF, Hanwha és Origin Energy számára is licencet biztosított. A Kraken így jelenleg összesen 25 millió ügyfél ellátását és 3 GW villamosenergia-termelés kezelését látja el.