Sevilla városa egy igazi környezetbarát álomsztorinak ad otthont. Az a hihetetlen mennyiségű keserű narancs, ami az utcákon mindenhol látható narancsfákon terem, ma még súlyos problémákat okoz a városnak. Azonban Sevilla egy elmés megoldással elektromos energiát igyekszik termelni a rothadó gyümölcsökből, ékes példájául szolgálva annak, hogy a körforgásos gazdaság koncepciója hogyan segíthet mérsékelni a klímaváltozás okozta problémákat!

A spanyol narancsvidék

Sevilla Spanyolország negyedik legnagyobb városa – és talán a világ legnagyobb narancsligete. Tavasszal az azahar, vagyis a narancsvirág illata mindent beborít, nyáron pedig sárga gyümölcsök milliói díszítik az utcákat. Mintegy 48.000 narancsfa nő a városban, amelyek évente kb. 5,7 millió kilogramm gyümölcsöt teremnek.

Az itt termő, keserű narancs azonban dísznövény, a fák gyümölcse fogyasztásra nem alkalmas. A környék gazdálkodói termesztenek ehető narancsot is. Az általuk aratott 15.000 tonnányi gyümölcsből a helyi fogyasztás mellett export is jut bőven, főleg Nagy-Britanniába, ahol lekvár készül belőlük. Így a városban “vadon” termett narancsok túlnyomórészt kárba vesznek. Sőt, a mintegy 5700 tonnányi lehullott gyümölcs eltakarítása állandó problémát okoz a városvezetésnek, arról nem is beszélve, hogy a narancsok hajlamosak a pont járókelők fejére pottyanni. Az autók kerekei alatt kilaput gyümölcsök miatt télen mindent beborít a ragacsos massza, ami ráadásul a legyeket is vonzza. Az önkormányzat ezért kénytelen minden évben 200 embert alkalmaz az őrületes mennyiségű narancs eltakarítására.

Tiszta áramot facsarnának a narancsból

Több problémát is megoldana tehát az az újszerű terv, amely a gyümölcsök újrahasznosításával termelne elektromos áramot. Az ötlet az Emasesatól, vagyis a város vízszolgáltatójától származik. A koncepció a következő: a narancsok rothadásakor keletkező metángázt egy generátorba vezetik, amely elektromos áramot fejleszt az erjedés mellékterméből.

A Sevillai Vízművek egy pilot program keretében 35 tonna gyümölcsöt használ fel, hogy validálják a terv működképességét. Az elképzelés szerint a rothadó narancsok által termelt árammal egy szennyvíztisztító telep energiaszükségletének kielégítéséhez járulnak hozzá. A szennyvíztisztítás energiaigényes folyamat: a város számára szükséges friss ivóvíz biztosításához szükséges összes energia mintegy 40%-át a szennyvíztisztító telepek használják fel.

Ha tehát nagy tételben működne a narancsok újrahasznosítása, az a körforgásos gazdaság ékes példája lenne, ami a város számos problémáját egy csapásra megoldaná. A Sevillai Vízművek munkatársa szerint egy kb. 250.000 eurós beruházással a város összes narancsát újrahasznosíthatnák.

Az eredmények ígéretesek: az előzetes próbák során 1000 kg narancsból sikerrel termeltek meg 50 kWh áramot, ami megközelítőleg öt háztartás egynapi energiaszükségletét fedezi. A számítások szerint, ha az összes lehulló gyümölcsöt felhasználnák, az így termelt energiát a víztisztítás mellett akár sevillai háztartások ellátására is fordíthatnák.