Eddig úgy tűnhetett, az Apple lemaradóban van a mesterségesintelligencia-versenyben. Az idén júniusban bejelentett megoldás, az Apple Intelligence fordít ezen a helyzeten: a cég úgy érvel, hogy nem lassabban, csak körültekintőbben fejlesztett, így pedig az eddigi legbiztonságosabb AI-t kinálja. Lássuk, mit érdemes tudni az Apple Intelligence-ről!

Mi az az Apple Intelligence?

A júniusban bejelentett Apple Intelligence, vagyis az Apple mesterségesintelligencia-ajánlata a többi nagy techcég terméke után érkezik. A Google már februárban bejelentette a Geminit, de a Meta is aktív a generatív mesterségesintelligencia-fejlesztések terén (fő modellje, a Llama már a harmadik verziójánál jár), hogy a többi versenytársról ne is beszéljünk.

Az Apple most azzal magyarázza a késlekedést, hogy igyekeztek olyan megoldásokat fejleszteni, amelyek használatával biztonságban tudhatjuk adatainkat. Térjünk ki arra is, hogy az európai felhasználóknak valószínűleg még tovább kell majd várniuk az Apple Intelligence-re: június végén az Apple jelezte, hogy a Digital Markets Actben, vagyis az EU új digitális piacokról szóló törvényében előírt kötelezettségek miatt idén még nem tesz elérhetővé bizonyos funkciókat, köztük az Apple Intelligence-t az európai felhasználók számára. Bizonyos vélemények szerint valójában nem valamilyen technikai vagy jogi akadály áll fent, hanem az Apple egyszerűen szeretné “megleckéztetni” a túl szigorúnak ítélt EU-s döntéshozókat azzal, hogy a kontinens felhasználóit elvágják a legmodernebb fejlesztésektől.

Az Apple Intelligence-nek főleg a felhasználói élmény személyesebbé tételében szán nagy szerepet a kaliforniai cég, de az új megoldás az automatizálásban is segíteni fog a felhasználóknak. Megújul miatta az Apple eszközökön elérhető digitális asszisztens (Siri), de a szövegírásban és a képek létrehozásában is segíthet majd az új eszköz.

Még érdekesebb azonban, hogy az Apple szerint új mesterségesintelligencia-szolgáltatásuk az adatbiztonság terén is új viszonyítási pont lesz majd.

Apple-féle mesterséges intelligencia és adatbiztonság

Az Apple korábban bejelentett együttműködése a ChatGPT fejlesztőjével sokaknál kiverte a biztosítékot, mivel az OpenAI-t magát is gyakran érik adatbiztonsággal kapcsolatos vádak. 

Az aggályok egyik fő oka, hogy a ChatGPT-t gyakorlatilag az internet egészén fellelhető tartalmak alapján tanították – márpedig ezek között ott lehet rengeteg személyes adatunk is. Az olasz hatóságok ez alapján tavaly időlegesen már meg is tiltották az OpenAI-nak, hogy felhasználja több milliónyi olasz állampolgár adatait, ami miatt a ChatGPT átmenetileg elérhetetlenné vált Olaszországban. 

Az OpenAI-t érő vádak másik oka, hogy amikor a cég elindította szolgáltatását 2022-ben, mindenféle figyelmeztetés nélkül alkalmazta a felhasználók adatait a modell tanításában. A cég végül 2023-ban tette lehetővé, hogy a felhasználói elutasítsák adataik használatát. 

Az Apple azonban azt állítja, hogy a ChatGPT-t csak bizonyos részfeladatokra (például emailek írására) fogja használni. Az Apple Intelligence emellett pedig kifejezetten nagy figyelmet fordít a személyes adatok védelmére.

Apple Intelligence, a biztonságos AI?

Az Apple Intelligence ugyanis jóval több, mint egy szöveggenerátor. Az idén ősszel megjelenő újítás ugyanis az Apple eszközeinek szívévé teszi a mesterséges intelligenciát, többféle applikációból is elérhetővé téve azt.

Az iPhone, iPad, és Mac készülékeken az Apple Intelligence a felhasználó személyes kontextusát is tudja majd értelmezni, vagyis például képes lesz rangsorolni az értesítéseket, a legfontosabbakat előre helyezve. Az írássegéd az összes kapcsolódó applikációban elérhető lesz, a Siri személyi asszisztens minden eddiginél okosabb lesz, de az Apple Intelligence a jegyzeteinkhez csatolt skicceket is fel tudja majd turbózni, valósághű képeket generálva a jegyzettömbünkbe.

Az igazi nagy újdonságot azonban az adatvédelem terén tett előrelépések jelentik. Az Apple által belengetett új biztonsági ígéretek záloga a cég által bemutatott “Private Cloud Compute” technológia. Eszerint az Apple alapesetben a felhasználó eszközének számítási kapacitására bízza az Apple Intelligence futtatásához szükséges komputációkat, vagyis a szolgáltatás lokálisan fut, nem hagyják el adatok az eszközünket. Ha ez már nem működik (például olyan funkciók esetén, amikhez nagyobb számítási teljesítmény szükséges), az Apple eszközei a felhőben végzik majd a feldolgozást – de mindezt csakis a felhasználók adatainak védelmével teszik, az Apple saját chipjeivel gyártott szervereken keresztül.

Ha Apple-eszközünktől túl nehezet kérdezünk, és a ChatGPT-t venné igénybe a válaszadáshoz, arról explicit figyelmeztetést kapunk, és megakadályozhatjuk, hogy az Apple Intelligence átadja személyes adatainkat (például a beírt promptot vagy betöltött képet) a ChatGPT-nek. Ha mégis a ChatGPT használata mellett döntünk, nyugodtak lehetünk afelől, hogy kérdéseinket és egyéb adatainkat nem tárolja a rendszer.