Az Apple szokás szerint éves fejlesztői konferenciáján (WWDC, Worldwide Developers Conference) jelentette be legfrissebb újdonságait.

A rendszerek ráncfelvarrása mellett a legnagyobb horderejű újdonság az Apple Intelligence, vagyis a cupertinói cég mesterségesintelligencia-megoldásának bejelentése volt.

Új funkciók az operációs rendszerekben

Kezdjük az MI mellett talán kevésbé izgalmas, mégis jelentős újításokkal: az Apple szinte összes szoftveres rendszere megújul. Friss verziót kap az Apple Vision Pro virtuálisvalóság-szemüvegének vezérlőrendszere, a visionOS. A szemüveg ráadásul július közepe óta Európában (többek között Németországban és Angliában) is kapható, bár elég borsos, nagyjából másfél millió forintos áron.

Számos új funkcióval bővül emellett az iPhone-okat vezérlő iOS, és az iPadek operációs rendszere, az iPadOS is. A watchOS (az Apple okosóriának vezérlője) és a macOS, az Apple laptopjainak operációs rendszere is új funkciókkal gazdagodik.

Itt az “Apple Intelligencia”

Az Apple az OpenAI-jal kötött együttműködése keretében hozta létre Apple Intelligence névre keresztelt saját mesterségesintelligencia-modelljét. Az Apple Intelligence-t már nyáron kipróbálhatjuk, bár a funkciók jó része majd csak 2025-ben válik elérhetővé. Az új funkciók használatához legalább iPhone 15-re, vagy M1-es chippel szerelt MacBookra lesz szükségünk.

Az Apple Intelligence a cég megannyi szoftverében nagy szerepet kap, így megújul többek között a levelezés, a fotók és jegyzetek kezelése, de az Apple Music, a Maps, és a Messages üzenetküldő alkalmazás is.

Az új modell gyakorlatilag személyi asszisztensként fog működni az Apple eszközein: képes fontosság szerint sorba rendezni a bejövő üzeneteket, üzeneteket (vagy más szövegeket) írni, illetve szerkeszteni azokat, hogy kiszűrje a gyakori hibákat.

Amint azt mostanában megszokhattuk a legmodernebb AI-rendszereknél, az Apple megoldása is képes lesz fotókat generálni a megadott, pár szavas instrukciók (promptok) alapján. A fotószerkesztés is nagyban egyszerűsödik, hiszen a generatív mesterséges intelligencia segítségével könnyen törölhetünk különféle tárgyakat a fotók hátteréből. Jelentős érdeklődésre tarthat számot a Genmoji nevű új funkció is, amivel a megszokott emodzsikat túlszárnyalva saját hangulatjeleket készíthetünk.

Az Apple eszközein jelen lévő Siri ezentúl valóban “okos” személyi asszisztensként is képes lesz működni. A cég példája szerint ha például átütemezik egy reggeli találkozónkat délutánra, de délután egyéb teendőink is vannak, az Apple rendszere képes lesz előkészíteni egy olyan útvonaltervet és idősort, amellyel mindkét programpontot megvalósíthatjuk. A Sirivel élőszóban is beszélgethetünk, de írhatunk is neki, ha épp nem tudunk beszélni. A képernyő szélén egyfajta “villogó” jelzés kíséri majd a személyi asszisztens aktivitását, így mindig tudni fogjuk, ha épp dolgozik a rendszer.

Az Apple Intelligence-t az Apple új operációs rendszerein ingyesen érhetik majd el a felhasználók. Az új mesterségesintelligencia-megoldást ráadásul a ChatGPT-vel is integrálták, így ha “nagyobb tudásra” van szükségünk, az OpenAI rendszerét is használhatjuk – az iOS 18, az iPadOS 18, és a macOS Sequoia verzióival ráadásul ingyesen érhetjük majd el a ChatGPT fizetős funkcióit!

Bár az átlag felhasználó ebből keveset fog érezni, hatalmas újdonság még az is, ahogy az Apple eszközei futtatják majd a mesterségesintelligencia-modellt. Az Apple ugyanis úgy döntött, hogy az a legbiztonságosabb, ha a felhasználók adatai nagyrészt lokálisan, az eszközön maradnak. Így az Apple Intelligence elsődlegesen a mobil eszközök számítási kapacitásait fogja használni – ha pedig az nem elégséges, az Apple új, Private Cloud Compute nevű privát felhőalapú technológiai megoldása “kiszervezi” a nagyobb számítási teljesítményt igénylő feladatokat az Apple központi rendszereire.

Az újdonságok üzleti hatása

A fent felsorolt (illetve később érkező) funkciók a felhasználói élmény szempontjából hatalmas ugrást jelentenek majd, ezt pedig a befektetők is díjazták. Az Apple részvényeinek értéke a bejelentést követően egy nap alatt 7%-kal ugrott meg, így a cég értéke majdnem 200 milliárd dollárral nőtt. Ez jó hír az Apple-nek, amelynek papírja a piaci átlag alatt teljesítettek idén. Az Apple 3,3 billió dolláros értékelésével mára megelőzte a világ korábbi legértékesebb cégét, a Microsoftot (melynek értéke e cikk írásának pillanatában nagyjából 3,1 billió dollár), de az AI-robbanás legfőbb nyertese, az Nvidia is szépen kúszik felfelé: piaci értékelése a cikk írásakor 2,9 billió dollár.