Június óta már az EU-ban és az Egyesült Királyságban is elérhető a Google új alkalmazása, amelynek segítségével eszközeinken használhatjuk a techcég Google Gemini névre hallgató mesterséges intelligenciáját.

Az alkalmazás Androidon külön appként érhető el, míg az Apple felhasználók a Google appon belül használhatják a Geminit.

Az applikáció nemcsak a “szokásos” mindennapos feladatokra alkalmas (akár hangvezérléssel), hanem a Google Gemini képes átvenni a Google Asszisztens feladatait is, így virtuális segédünkké előlépve. (Fontos azonban megjegyezni, hogy a kettő együtt nem működhet, választanunk kell. A Gemini egyelőre csak korlátozottan tud kommunikálni okosotthon-eszközeinkkel, tehát ha ilyeneket használunk, érdemes lehet még várni a váltással).

Az új applikációval a cég modelljének ingyenes verzióját, a Gemini 1.5 Pro-t használhatjuk. A modell legerősebb verziója fizetős funkcióként érhető el a Google One AI Premium csomagban (ez 2024 júliusában havonta 8790 Ft-ért kapható). Ezzel ráadásul nemcsak a modellt kapjuk meg, hanem a 2TB tárhely mellé szokásos alkalmazásaink (Gmail, Google Docs, Google Slides) is frissülnek a mesterséges intelligencia kínálta funkciókkal. Ilyen például az e-mail írási segéd, a Google Slides-ban használható képgenerátor, vagy a képminőséget feljavító algoritmus a Google Meetben.