Az Európai Bizottság február végén jelentette be, hogy eljárást indít a TikTok ellen a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály alapján.

Az eljárás azt vizsgálja, hogy a TikTok megsértette-e többek között a kiskorúak védelmére hozott szabályokat. Mivel az eljárás a DSA jogszabály alapján indul, annak eredménye súlyos büntetés is lehet. Lássuk a részleteket, és hogy mi sülhet ki az eljárásból!

Mit vizsgál az Európai Bizottság?

A DSA-ról, vagyis a digitális szolgáltatásokról szóló EU-s jogszabály (Digital Services Act) már e blogon is hírt adtunk. A jogszabály átfogó előírásokat és piacszabályozási intézkedéseket tartalmaz a nagy techcégek túlzott hatalmának megtörése, illetve az esetleges károk csökkentése érdekében.

A Bizottság a mostani eljárást a TikTok 2023. szeptemberi kockázatértékelési jelentésének vizsgálata után indította el – vagyis vélhetően nem találta elégségesnek az abban foglalt, hivatalos információkérésre adott válaszokat.

Az eljárás során az EB azt fogja eldönteni, hogy a TikTok megsértette-e a kiskorúak védelmével, a reklámok átláthatóságával, a kutatók adatokhoz való hozzáférésével, és a függőséget okozó illetve káros tartalmakkal kapcsolatos előírásokat.

A vizsgálat a következő főbb területekre összpontosít:

  1. Rendszerkockázatok

Az EB azt vizsgálja, hogy a TikTok rendszere (például a videókat ajánló algoritmus) idézhet-e elő függőséget, vagy akár úgynevezett “rabbit hole”-effektust, vagyis amikor a felhasználót “beszippantja” a tartalmak sorozata. Teszi ezt a felhasználók fizikai és mentális jóllétéhez való alapvető jogának védelme érdekében, de számon kéri a TikTokon a gyermekek jogainak tiszteletben tartását és a véleménybuborékok eredményeképpen létrejövő radikalizálódási folyamatok kockázatának kezelését is.

  1. A kiskorúak védelme

A DSA előírja, hogy a hatálya alá tartozó techcégek vezessenek be megfelelő és arányos intézkedéseket a kiskorúak magánéletének, biztonságának és védelmének biztosítása érdekében. Az eljárás során itt különös figyelemmel vizsgálhatják azokat az alapértelmezett adatvédelmi beállításokat, amik a TikTok ajánlórendszerének alapját képezik.

  1. Hirdetési adattár

A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály értelmében az érintett techcégek kötelesek egy kereshető és megbízható adattárat biztosítani a TikTokon megjelenített hirdetésekhez. Kérdés, hogy ezt a TikTok megfelelően megtette-e.

  1. Átláthatóság

Az EB azt is vizsgálja, hogy a TikTok mit tett a platform átláthatóságának növelése érdekében. A DSA ugyanis előírja, hogy milyen adatokat kell nyilvánosan hozzáférhetővé tennie a kínai cégnek (csak úgy, ahogy a DSA által érintett többi más nagy techcégnek is). Az ezen a téren feltételezett hiányosságokat is vizsgálja az új eljárás.

A vizsgálat háttere

A TikTokot nem először éri az a vád, hogy veszélyezteti a gyermekek egészséges lelki fejlődését. Egy 2023-as kutatás azt találta, hogy a TikTok egy 13 éves gyereknek átlagosan 2,6 percenként mutat öngyilkossággal kapcsolatos, 39 másodpercenként valamilyen mentális egészséggel kapcsolatos, és 8 percenként evészavarra utaló tartalmakat. 

Márpedig a TikTokon eltöltött idő alapján sokan találkozhatnak efféle tartalmakkal: kutatások szerint a gyermekek naponta átlagosan majdnem 2 órát töltenek tiktokozással, ami 23 perccel több, mint bármelyik másik közösségi platform használati ideje. A TikTok pedig egyre népszerűbb a fiatalok körében, így befolyása várhatóan csak tovább nő a jövőben.

A brit adatvédelmi hatóság tavaly már el is marasztalta a TikTokot a gyermekek nem megfelelő védelme miatt. Szerintük a TikTok legalább 1,4 millió olyan brit gyerek számára engedte meg a platform használatát, akik 13 éven aluliak voltak, vagyis a törvény szerint nem használhatnák a TikTokot. A kínai céget ezért 5,4 milliárd forintnak megfelelő mértékű bírsággal sújtotta a brit adatvédelmi hatóság 2023-ban.

A digitális szolgáltatásokról szóló EU-s jogszabály alapján történő vizsgálat azért okozhat fejtörést a TikToknak, mert a DSA megszegését akár a techcégek éves globális bevételének 6%-át is elérő büntetéssel “jutalmazhatják”. 

A Bizottság az eljárás idén februári elindítása után további információkérésekkel fordul a TikTokhoz, de akár meghallgatások vagy egyéb vizsgálatok útján is folytatja a bizonyítékok gyűjtését. A Bizottság közben bármikor elfogadhatja, ha a TikTok orvosolja a vizsgálat tárgyát képező ügyeket, tehát természetesen nem célja a cég elmarasztalása, csak a vonatkozó szabályok betartatása. Mindamellett a DSA ilyen módon történő “éles” alkalmazása borús napokat jelez előre az EU-ban is aktív nagy technológiai cégeknek.