Iparági pletykák szerint az Apple hajtogatható kijelzőjű eszközökön dolgozhat.

Ezt persze régebb óta beszélik, sőt, azt is tudni vélik a jól értesültek, hogy az Apple végül nem volt elégedett a kifejlesztett termékek tartósságával és gyűrődésével, ezért nem kerültek piacra az új eszközök. Idén év elején azonban felröppentek a hírek, hogy az Apple újra felveheti a fonalat a hajlítható iPhone telefonok fejlesztésében.

Milyen hajtogatható telefonok vannak a piacon?

Az Apple nagy riválisa, a Samsung már évek óta fejleszt rugalmas kijelzőjű telefonokat, ezek a Flip és a Fold névre hallgató eszközök. De a Motorola, a Google és pár kínai gyártó kínálatában is szerepelnek hajtogatható kijelzőjű telefonok. 

Az Apple tehát közel sem első ezen a piacon. Azonban azt is érdemes tudnunk, hogy a rugalmas kijelzőjű eszközök piaca még mindig relatíve kicsi – mégpedig a magas árak és az eszközök sérülékenysége miatt. Az Apple hagyományosan büszke az okos, átgondolt, minőségorientált dizájnjára. Márpedig a fentiek alapján a hajtogatható kijelzőjű eszközöknek most pontosan erre van szükségük, így könnyen megeshet, hogy az Apple újra egy egész szegmens piacát nyitja meg innovációjával.

Milyen eszközökön dolgozik az Apple?

A felröppent pletykák szerint az Apple nemcsak hajlítható iPhone-okon dolgozik, de egy összecsukható iPad terve is az asztalon van, sőt, jelenleg ez a fő projekt: az Apple ezzel ahelyett, hogy egy nagyra széthajtható telefont adna, egy könnyedén hordozható, apróra elcsomagolható tabletet kínál potenciális vásárlóinak.

A hírt megszellőztető The Information portál azt is tudni véli, hogy az Apple már alkatrész-beszállítóival is tárgyalt az új eszközökhöz szükséges alkatrészek gyártásáról. Hajlítható iPhone-ból legalább két darab létező prototípusról is hallani lehet, a végleges termék piacra dobását pedig 2026-ra tervezi a cég.

Bár kétségkívül izgalmas újítás, egyelőre ne rágjuk rojtosra körmeinket. Az Apple flexibilis kijelzőjű eszközei valószínűleg még a fejlesztés korai szakaszában járnak, másrészt az Apple szigorú minőségellenőrzésén ezeknek is át kell esniük. Ha a cég úgy látja, hogy a termékek minősége nem lenne kielégítő, akkor akár megszüntetheti az egész fejlesztési projektet is. De ha ígéretesek a tesztek, akkor akár már pár éven belül találkozhatunk az Apple hajlítható kijelzőjű eszközeivel.