Egy vállalat működésében ma már magától értetődő feltétel a gyors és betonbiztos internethálózat, ami minden munkavállaló számára biztosítja a hozzáférést a céges adatokhoz.

Ezt az alapvető szolgáltatást viszont megannyi kihívás éri. Ezekre válaszolhatunk költséges beruházással, egy saját, profi szakembergárda és képesség felépítésével. A Yettel kínálatában azonban havidíjas szolgáltatásként is elérhetőek a biztonságos hálózati megoldások.

A céges hálózatépítés nehézségei

A felhőalapú céges működés világában nem kérdés, hogy az e-mailben küldözgetett fájlok ideje lejárt. De a minden jogosult számára elérhetők adatok és applikációk ökoszisztémájának kialakítása önmagában is nagy feladat.

Nehézséget okozhat a felhasználók szerep- és jogköreinek kialakítása, a hozzáférési szintek korlátozása, amely gyakran csak több rendszer párhuzamos működtetésével érhető el. A heterogén rendszerkörnyezet nemcsak költséges, de sokszor bonyolultan használható, és akár biztonsági kockázatot is jelenthet. Az ilyen rendszerek nehezebben átláthatóak, sok esetben nem állnak rendelkezésre részletes információk a hálózat minden eleméről.

A megfelelő vírusvédelem, vagy a levélszemét (spam) hatékony szűrésének kialakítása szintén munkaigényes feladat. A hálózat telepítéséhez és folyamatos felügyeletéhez, karbantartásához saját erőforrások szükségesek, vagyis a vállalatnak ki kell gazdálkodnia egy kiváló szakemberekből álló csapat felépítésének költségét.

Milyen kihívások érik cégünk internethálózatát?

A vírusveszélyre a mai, növekvő kiberbiztonsági kockázatok közepette talán nem kell felhívni a figyelmet. Sok cég csak endpoint, vagyis a felhasználó oldalán történő vírusvédelmet alkalmaz, ezzel a vírusok hálózaton való könnyebben elterjedését kockáztatva. A hálózat egészét felügyelő vírusvédelem kulcsfontosságú – ezt is biztosítja a Yettel szolgáltatása.

A külső támadások (például malware, vagyis rosszindulatú szoftverek) és hozzáférés-korlátozás híján lehetővé váló belső veszélyek mellett kockázatot jelenthetnek az elhagyatott vagy kiszolgáltatott adatok is.

De maliciózus külső tényezők nélkül is előfordulhat, hogy a hálózat lelassul vagy használhatatlanná válik, túlterhelődik. Ha a munkavállalók személyes internetforgalma (pl. Facebook, YouTube stb.) is a céges hálózatot terheli, elképzelhető, hogy lelassulnak vagy leállnak azok a céges rendszerek, amelyek működése kritikus az üzletmenet szempontjából. Az elérhető weboldalak korlátozása, vagyis a nem munkát segítő weblapok vagy weblap-kategóriák kiszűrése szintén elérhető a Yettel szolgáltatásában. 

Bármilyen okból is “hal le” a hálózat, ha nem elérhető megfelelő helyettesítő (backup) rendszer, az fennakadást jelenthet a vállalat üzletmenetében: akár egészen addig szünetelhet a termelés, amíg nem áll helyre az internet-hozzáférés. 

Biztonságos hálózati megoldások a Yetteltől

A Yettel hálózati szolgáltatásainak köszönhetően egy biztonságos vállalati hálózat kialakítása ma már teljességgel mentes lehet a beruházási költségektől. A Yettel biztonságos hálózati megoldások szolgáltatása ugyanis flexibilis havidíjas (“as-a-service”) modellben is elérhető. Az ügyfél igényeire szabott hálózatbiztonsági szolgáltatás költséghatékony megoldás, három szolgáltatási csomag közül választhatjuk ki a vállalatunk számára megfelelő szintet.

A Yettel szakembereinek segítségével biztosíthatjuk, hogy a céges rendszerek és alkalmazások mindig prioritást élvezzenek az internetforgalomban, de akár szűrhetjük is a nem munkát segítő weblapokat. A backup rendszer segítségével pedig bármikor áthidalhatóak az esetleges kapcsolati problémák.

A heterogén rendszerek egységesítése, a környezet egyszerűsítése nagyobb átláthatóságot eredményez, és akár költségeket is megtakaríthat. A Yettel szolgáltatása biztosítja, hogy a rendszer bármilyen adatkapcsolaton működjön, így a meglévő kapcsolatokat nem szükséges lecserélni.

A vírusvédelmet, spam szűrést, illetve az adathalászat szűrését az egész hálózatra kiterjedően végzik a Yettel rendszerei és szakemberei. A szolgáltatás védelmet jelent az adatvesztés ellen, miközben minden jogosult számára elérhetővé teszi a szükséges adatokat és applikációkat. Meghatározott felhasználói profilok szerint szabályozhatjuk a hozzáférést, így minden alkalmazott csak azon adatokat éri el, amelyeket munkájához el kell érnie. 

A hálózat kialakítása után a szolgáltatás keretében a Yettel távmanagement segítségével felügyeli, és előrejelzéseken alapuló jelentések alapján (predictive maintenance) még azelőtt elhárítja az esetleges hibákat, hogy azok gondot okoznának. A rendszerről részletes riportok érhetőek el, így megtudhatjuk, ki és mennyit használja a vállalat hálózati erőforrásait.

A Yettel Biztonságos Hálózati megoldások szolgáltatása tehát teljeskörű és költséghatékony kezelése egy technikailag nehéz és nagy befektetést igénylő feladatnak, amely nélkül ma már egy vállalat sem működhet.