Az Intel február végén jelentette be, hogy egy 15 milliárd dollárosra taksált üzlet keretében megegyezett a Microsofttal a cég saját tervezésű chipjeinek gyártásáról.

Vagyis mostantól az Intel fogja bérgyártani a Microsoft által a Microsoft számára tervezett chipeket – ezzel pedig jelentős lépést tesz afelé, hogy újra a legnagyobb chipgyártóvá váljon. Bár a chipek felhasználásáról nem szól a fáma, iparági pletykák szerint processzorok mellett AI (mesterséges intelligencia) gyorsítóchipekről is szó lehet. 

Az új chipek az Intel 18A elnevezésű, 5 nanométeres technológiáját használják majd, amelyet a cég új, Ohio állambeli gyárában is gyárthatnak – de az Intel új gyárat épít Németországban, és Arizona állambeli üzemét is kibővíti.

Intel Foundry: bérgyártás az Intelnél

Az Intel sokáig csak saját fejlesztésű félvezetőket gyártott. Azonban piaci részesedése (többek között technológiai problémák miatt is) csökkent az utóbbi időben. A 2021 óta az Intel vezérigazgatójaként szolgáló Pat Gelsinger stratégiája a cég átszervezésével és új bevételi források megnyitásával kívánja újfent az élre repíteni az amerikai techcéget. Ennek a stratégiának egyik lába a bérgyártás megkezdése, amellyel az Intel többek között a TSMC nevű tajvani chipgyártóval kezd versenybe. 

A bérgyártás nemcsak az Intel bevételei szempontjából fontos, hanem geopolitikai célokat is kipipál. Ezzel a lépéssel egy amerikai cég az USA területén belül gyártana csúcstechnológiás chipeket globális célpiacra, vagyis javulhatna a kontinens ellátásbiztonsága és az ellátási láncok ellenállósága.

Az Intel pozíciója a félvezetőgyártás piacán nem csak ezzel erősödhet. Egy 2022-es törvény, a CHIPS and Science Act értelmében ugyanis az Amerikai Egyesült Államok 52 milliárd dollárral támogatja a hazai chipgyártást – amelynek legnagyobb szereplője az Intel.