A böngésző címsorába beírt címek, vagyis az URL-ek régóta a jól ismert mintát követik.

A domainnevek kiterjesztései (a yettelbusinessblog.hu esetében például a “.hu” kiterjesztés) eleinte csak a bejegyző országra utaltak, később jelentek meg a kreativitásnak nagyobb teret adó kiegészítések. A Google most egy új kiterjesztést jelentett be, amivel felpöröghet a játékos webcímek megjelenése: itt a .ing!

Fantáziadús .ing URL-ek

Az angolban az “-ing” utótag a folyamatos melléknévi igenevek képzésére szolgál. Az “[ő éppen] fest” úgy szól: “he is painting”. Így már könnyen érthető, miért is ekkora hír a .ing URL-ek megjelenése. Ezzel az utótaggal ugyanis egészen újszerű webcímek képezhetőek, segítve azok megjegyezhetőségét, és izgalmas marketingeszközt adva a vállalatok kezébe.

A Canva online grafikai alkalmazás például már be is jegyezte a design.ing (tervezés) és a draw.ing (rajzolás) URL-eket, így ezeken a játékos címeken már a Canva szolgáltatásait érjük el. A dumpl.ing címre pedig egy San Francisco környéki étterem csapott le, melyben robotok készítik majd a tésztatáskákat (vagyis dumplingokat).

Bár az új .ing végződés lehetősége szójátékra invitál, ágazati elemzők azt is kiemelik, hogy az új kiterjesztés használata visszaüthet, hiszen a felhasználók megszokták a régi jó .com, .hu, .org stb. végződéseket. Elképzelhető, hogy bizonyos kontextusban nem is vennék észre, hogy a .ing-gel végződő szó egy URL-t takar, melyet beüthetnek böngészőjük címsorába. 

Az érdeklődők 2023 decembere óta regisztrálhatnak .ing-re végződő domainneveket a https://get.ing/ weboldalon, ahol további tudnivalókat és a kiválasztott domainnév elérhetőségére vonatkozó információkat is találnak az érdeklődők.