A Yettel Magyarországon minden évben felméri a hálózati forgalom alakulását, a számokat pedig közzé is teszi. Az idei kutatásból kiderül, hogy 2023-ban minden eddiginél többet mobilinterneteztek a magyarok – de nem ez az egyetlen izgalmas változás! Lássuk a részleteket.

Adatforgalom-elemzés itthon

A mobilnet-adatforgalom felmérése azon túl, hogy felettébb érdekes tanulságokkal szolgál, a szolgáltatók elemi érdeke is. A Yettel kiemelt figyelmet fordít a hálózati kapacitásának fejlesztésére, ehhez pedig tényszerű adatokra van szükség, amelyek segítenek behatárolni, hogyan alakulnak a felhasználók igényei úgy térben, mint időben.

Ezek a változások pedig idén igazán jelentősek voltak: az évi átlagos 18-35% közötti adatforgalmi növekedés idén nyáron (június és augusztus között) 54%-ra ugrott. Vagyis a tavalyi nyárhoz képest 2023-ban 54%-kal nagyobb mobilnet-forgalmat generáltak a hálózat felhasználói, ami a korábbi évekhez képest gyors növekedést jelez!

Meglepő az is, hogy az átlaghoz képest lemaradni látszik a nyári hónapokban hagyományosan erős balatoni és velencei-tavi régió. A kutatásról szóló közlemény szerint ennek egyik oka az lehet, hogy gyorsan terjed a Yettel otthoni internetszolgáltatása, amelyet jellemzően a nagyvárosok lakói vesznek igénybe, emiatt csökkenhetett az üdülőterületek mobilnetforgalmi növekedése.

A magyar tenger ettől függetlenül persze továbbra is népszerű, és abban sincs változás, hogy az augusztus 20-i hét továbbra is a legforgalmasabb időszak a Balaton környékén. Az idén itt nyaralók ráadásul már élvezhették a szupergyors 5G előnyeit is, ami a teljes nyári adatforgalom 10,5%-át szolgálta ki.

Mennyi mobilinternetet tartunk szükségesnek?

Az adatforgalom elemzésekor óhatatlanul felmerül két másik, vonatkozó kérdés is: mekkora adatkeretet, és milyen internet-sebességet tartanak ideálisnak a magyar felhasználók? A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által 2023-ban elvégzett, internethasználókat vizsgáló piackutatás választ ad ezekre a kérdésekre.

A médiahatóság kutatása szerint a válaszadók zöme (16%-a) idén 100 és 499 MBit/s maximális letöltési sebességet tekint elégségesnek, de szintén sokan (a válaszadók 13%-a) inkább az 500-999 Mbit/s közötti otthoni internet-sávszélességet gondolják optimálisnak. A mobilinternet-technológiák szemszögéből vizsgálva ez már egyértelműen az 5G területe, hiszen a hagyományos 4G technológia sebességének elméleti határa nagyjából 150 Mbit/s, míg az 5G technológia elméletileg akár 10 Gbit/s (vagyis 10.000 MBit/s) sebességet is lehetővé tehet. (A valóságban elérhető letöltési sebességeket természetesen számtalan tényező befolyásolja, a fenti számok a két technológia elméleti maximumaira vonatkoznak).

A mobilinternet-szolgáltatás ideális adatkerete kérdésében nagyobb a szórás. A felhasználók körülbelül 23%-a elégedett az 1-5 Gbyte közötti adatkerettel, de sokan (13%) 6-10 Gbyte-ot, míg a válaszadók 9%-a 11-30 Gbyte-ot használna ki. A válaszadók 7%-a pedig 100 Gbyte feletti adatkeret lenne számára elég.

Érdekesség, hogy mindkét kérdésben jelentős a bizonytalanok aránya: a sávszélesség kérdésénél a felhasználók 45%-a válaszolt úgy, hogy nem tudja, mekkora otthoni internet-sávszélességgel lenne elégedett, míg a mobilinternet-adatkeret kérdésében 33%-nak nem volt kialakult véleménye.

Nyári roaming és telefonhasználat

A nyári mobilhasználati szokások elemzésekor fontos megemlíteni azt is, hogy nem csak az itthoni mobilnet-igény nőtt, de általában a mobilhasználat, illetve a külföldi telefonálás (roaminghasználat) is felfutóban van.

Kezdjük a külföldi telefonhasználatot jellemző roaminghasználati felmérés számaival! Az EU-s országokba ingázó magyarok miatt a roaming-toplista elején idén is Németországot, Ausztriát, Olaszországot, Romániát, és Franciaországot találjuk. A nyári időszakban azonban a listán harmadik helyre kúszott fel Horvátország, ahol idén majdnem duplájára nőtt a Yettel előfizetők roaming adatforgalma a 2022-es nyárhoz viszonyítva.

Az általános, hazai telefonhasználatban is észrevehetőek a változások. Az SMS-forgalom bár nem érte el a tavalyi csúcsot, de még így is 30%-kal több SMS-t küldtünk idén, mint a 2022-es rekord előtti nyáron. Ez csak augusztusban több, mint 95 millió elküldött SMS-t jelent!

De nem csak a szöveges üzenetek száma, hanem a hanghívások hossza is nőtt idén. A Yettel ügyfelei bár kevesebb hívást indítottak, azonban magasabb percmennyiséget hoztak össze, vagyis a telefonhívások átlagos hossza növekedést mutat. Nem véletlen, hogy a legtöbb számlás csomag már korlátlan hívásokat foglal magában!