A Google minden negyedévben közzétesz egy kockázatelemzést (TAG, Threat Analysis Group jelentés), melyben beszámol arról, hogy az adott időszakban milyen rosszindulatú tevékenységet fülelt le és blokkolt platformjain.

Aki akár csak távolról is követi a geopolitikai eseményeket, nem nagyon lepődhet meg ezek tartalmán. 2023 első negyedévében például szervezett befolyásolás kísérlete miatt 87 orosz YouTube-csatornát töröltek, de Irán és Azerbajdzsán részéről is detektáltak visszaélést.

Növekvő kínai fenyegetés

A Google legutóbbi jelentésének tanúsága szerint azonban még ezeknél is jóval nagyobb volumenű fenyegetést jelent a kínai állam: a cég az év első három hónapjában 6285 db (!) YouTube-csatornát és 52 db, Kínával kapcsolatos blogot törölt. Ezek a cég szerint nagyrészt internetes szemetet (a Google saját megfogalmazása szerint “spammy contentet”) terjesztettek különféle kulturális témákban, de kisebb részben Kína és az Egyesült Államok kapcsolatáról szóló anyagokat is találtak. A dokumentum megjegyzi, hogy ez összhangban áll a korábbi jelentések következtetéseivel is.

Vagyis ez alapján kijelenthető, hogy a hagyományosan orosz kompetenciának tekintett internetes “zajkeltés” terén Kína is egyre fontosabb szereplő. A kínai pártállam a jelek szerint az interneten is igyekszik pozitívan befolyásolni a nyugati felhasználók róla kialakult percepcióját. A Google előtt persze ez sem újdonság: a cég már 2022-ben elindított egy akciót, melynek keretében igyekeztek visszaszorítani a kínához köthető, DRAGONBRIDGE névre keresztelt spamhálózatot.

A legfrissebb jelentéssel összhangban a DRAGONBRIDGE-hálózat 2022-ben is nagyrészt politikai üzenetektől mentes “szemetet” (spamet) terjesztett az interneten, de szórványosan már akkor is igyekezett Kínával szimpatizáló üzeneteket is terjeszteni. Ezen üzenetek oroszlánrészét a Google még időben elcsípte: a 2022-ben megszüntetett 53177 csatorna több mint fele (58%-a) nem rendelkezett feliratkozókkal, és a videók 42%-át senki sem tekintette meg azok törlése előtt. A számokból mindemellett jól látszik a kínai állam szándéka, hogy befolyását a virtuális térben is növelje.

A TikTok körül is szorul a hurok

Ezen tények fényében nem lepődhetünk meg rajta, hogy a kínai állami kapcsolatokkal gyakran vádolt TikTokot egyre több állam igyekszik visszaszorítani vagy egyenesen betiltani. A futótűzszerűen terjedő applikációt ugyanis világszerte erősen vádolják azzal, hogy Kína maliciózus célokra használhatja – a TikTok használata így mára a világ számos országában, többek között az EU-ban is be van tiltva a kormányzathoz kapcsolódó készülékeken.