A klímaváltozás és fajunk jelenlegi életformájának fenntarthatatlan mivolta egyre sürgetőbb problémák elé állítja az emberiséget.

Vajon a technológia szolgálhat még pozitív jövőképpel? Cikkünkben olyan főbb üzleti fejlődési irányokat és technológiai újításokat veszünk sorra, amik hozzájárulhatnak ahhoz, hogy kordában tartsuk a klímaváltozást, és hozzásegíthetik az emberiséget egy fenntarthatóbb életmódhoz.

Fenntarthatósági trendek

A fenntarthatóság fogalma nagyjából azóta képezi a közbeszéd egyik legfőbb témáját, mióta tudományosan bizonyított, hogy jelenlegi fogyasztási kultúránk nem fenntartható, mivel nincs egyensúlyban a Földön rendelkezésre álló erőforrásokkal. A teljes reményvesztettséggel szemben áll az innovációpárti iskola, akik szerint a technológia (ami részben hozzájárult ahhoz, hogy ide jutottunk) segíthet megtalálni a kiutat ebből a szorongató helyzetből.

A szakértők a közeljövőt, vagyis 2023-at és az azt követő egy-két évet fordulópontnak látják, amikor valódi változás indulhat be, és az emberiség végre érdemi lépéseket tehet saját megmentése érdekében. Lássuk, milyen trendek és technológiák kontúrjai látszódnak már ma is, amik meghatározhatják ezt a folyamatot!

A klímatechnológia, mint ígéretes befektetés

A múltban, konkrétabban nagyjából a 2006-2011 közti időszakban (vagyis a Clean Tech 1.0-ként ismert periódusban) egyszer már a “zöld” technológiák felé fordult a befektetők figyelme. A lelkesedés még korainak bizonyult: a kockázati befektetők az ekkor befektetett nagyjából 25 milliárd dollár jó részét elbukták.

Most azonban világszerte változik a szabályozási környezet, és egyre nagyobb figyelem irányul a klímaváltozásra. Ezért az előrejelzések szerint, bár a világgazdaság felett sötét felhők gyülekeznek, a klímatechnológiával foglalkozó cégek nagy növekedés elé nézhetnek – nem kis részben azért is, mert a mostanában rosszul teljesítő kriptovaluták és a technológiai befektetések irányából megindult a befektetői pénzek kiáramlása…

Emellett pedig az a trend is meghatározóvá válik, hogy egyre több cég ismeri fel a “jövőkompatibilis” működés előnyeit. Ahogy a fogyasztók is egyre inkább díjazni kezdik, majd pedig talán meg is követelik a zöld működést, felgyorsulhat ez a fejlődési irány. 

Decentralizált, összekapcsolt energiamegoldások

Az orosz-ukrán háború következményeként Európa egyértelműen a gáztól való fokozottabb elfordulás irányába halad – de a szennyező fosszilis energiahordozók a világ más részein is egyre hátrébb sorolódnak. A legtöbben jelenleg a villamos energiára való átállásban, és persze a megújuló energiaforrások használatában látják a jövőt. Ez a váltás lehetővé tenné egy minden eddiginél decentralizáltabb rendszer kiépítését a kisebb, akár háztartási méretű erőművekre támaszkodva (vagyis például egy napelemekkel felszerelt családi ház is megtermelhetné a ház és a benne lakók által felhasznált energia jó részét). Infrastrukturálisan rövid távon persze kihívást jelenthet a rugalmasan összecsatolt hálózatok kialakítása, de – mivel a hidrogén felhasználása még gyerekcipőben jár – egyértelműen a villamos energia és a megújulók használata tűnik a legprominensebb fejlődési iránynak.

A villamos energia további előnye, hogy sokoldalúan felhasználható (házak hűtése, fűtése, világítása, autók töltése stb.), és ahogy a megtérülése is javul a fosszilis energiahordozókkal szemben, úgy a fejlődése is új fokozatra kapcsolhat. A jövőben számtalan olyan példával találkozhatunk majd, mint egy autógyártó közelmúltbeli elmés megoldása: a ház napelemei által termelt energiát az autó akkumulátora tárolja, majd onnan elégíthető ki például a mosógép energiaigénye.

Elektromobilitás földön, vízen és levegőben

Az autóipar “kizöldülése”, vagyis az elektromos meghajtások és a különféle akkutechnológiák fejlesztésének és elterjedésének trendje ma is megállíthatatlannak tetszik. Az EU-ban például 2022 utolsó negyedévében az alternatív meghajtású közúti járművek eladása először haladta meg a belső égésű robbanómotoros autók forgalmát. Bár a villamos átállással kapcsolatban is számos aggály és kérdés fogalmazódik meg ma is (említhetnénk például az akkumulátorgyártás itthon is releváns környezeti kérdéseit), az világosnak tűnik, hogy az elektromos meghajtás térnyerése továbbra is a mobilitási szektor egyik meghatározó iránya marad.

Az autóiparban induló innovációk és új technológiák pedig az előrejelzések szerint meghódítják majd a közúti szállítmányozást, a repülést és a hajózást is. A hibrid és elektromotoros meghajtások, illetve a nagy hatótávot lehetővé tevő akkumulátor-megoldások gyors fejlődése miatt egyre ésszerűbb (és kifizetődőbb) lesz ezeket a technológiákat más közlekedési eszközökre is átültetni.

Zöld fordulat a techszektorban

A technológiai szektor olyan nagyágyúi, mint például a Meta, legújabban azzal kerültek a hírekbe, hogy nagyarányú elbocsátásokba kezdtek. Ezzel párhuzamosan nemcsak a zöld innováció társadalmi megbecsülése lesz egyre magasabb, de igazi növekedési lehetőségek is ebben az iparágban adódnak. Így nem csoda, hogy szakértők szerint a techszektorban dolgozó magasan kvalifikált szakemberek figyelme is egyre inkább a zöld innováció felé fordulhat. Ahogy a befektetői pénzek is a zöld technológiák felé csatornázódnak, egyre több agilis, a változásokra gyorsan reagáló, innovatív cég jelenhet meg a színtéren.

A fenti változások persze nem egy csapásra fogják megváltoztatni mindennapjainkat. De a fent tárgyalt trendek jó része már ma is jól látható, azok megerősödése és felgyorsulása pedig fordulópontot jelenthet a zöld innováció terén; úgy technológiai, mint üzleti szempontból – ezek pedig elengedhetetlenek a valódi változáshoz.