A Duna magyarországi szakaszának leggyorsabb kajakos teljesítésének rekordját tudhatja magáénak az extrémsportoló

57 óra és 48 perc folyamatos evezéssel Rakonczay Gábor hitelesített rekordot állított fel a Duna magyarországi szakaszán – ezt a távot, ilyen rövid idő alatt előtte még senki sem teljesítette kajakkal. A Yettel felkérésére megszervezett, több napos extrém túrát változékony időjárás és helyenként váratlanul megerősödő hullámzások nehezítették, ami különösen az éjszakai szakaszokon igényelt komoly koncentrációt a sportolótól. Pihenésre a több óránként beiktatott 5-10 perces frissítőpontok adtak lehetőséget; a közel 58 órás túra alatt összesen 1 óra 15 percet szentelt alvásra. 

A február 17-i dunakiliti-i indulásra Kovács Andorné, a város polgármestere is kilátogatott, és sok sikert, jó szerencsét kívánt Gábornak. A 14:22 perces indulás után a kísérőcsapat számos online okoseszköz összehangolt kapcsolatával követte a Rakonczay útját, szervezték a szükséges utánpótlást, és készítették elő a tervezett pihenőpontokat. Az első 5 órában a technikás, de gyors szakaszon 40 percet sikerült Gábornak faragnia a tervezett menetidőhöz képest. Estére erősödő szél érkezett a folyón, majd az éjszakai szakaszon – már Esztergomnál – a hirtelen felerősödő nyugati oldalszél jelentős, a hajó fölött is átcsapó hullámokat vert. Egy ilyen hullám úgy elcsavarta az 530 cm hosszú hajót, hogy Gábor az éjszaka közepén vízbe borult. A hajót sikerült a partra húznia, majd ázott ruháitól megszabadulva, mindössze egy szélvédő rétegben evezett el a követkető frissítőpontig. Itt a kísérőbuszban megszárítkozott és átmelegedett, majd azonnal folytatta a túrát. 

Első alvását Budapest déli részén, szombat 13 órakor tervezte, ám az éjszakai kalandok hatására úgy döntött, nappal halad, amíg tud. Végül a teljes túrát hosszabb alvás nélkül teljesítette, és mindössze 3 alkalommal 15 percet, egyszer pedig 30 percet szentelt alvásnak. A második nap pirkadattól erős, helyenként 70 km/h-s szembeszéllel kellett megküzdenie. Az utolsó 120 km-en már csak frissítő szüneteket tartott, így ért vasárnap éjfél után 10 perccel, 57 óra 48 perc evezés után Mohácsra, ahol a helyi busók is fogadták a folyóparton.

Gábor útvonala mindvégig online követhető volt és a túra végeztével már pontos időpontokkal, helyszínekkel visszatekinthető a Maraboo.run oldalon. A csapat számos okoseszközzel biztosította a túra sikerét; a folyón belüli pontos útvonal követését, a Gábor és az őt busszal kísérő Explorers – Felfedezők csapat online elérhetőségét a túra teljes szakaszán a Yettel hálózata látta el. 

Amikor elvállaltam a Yettel felkérését, azt gondoltam, hogy a Duna egy hosszú és unalmas folyó, ehhez képest végig olyan volt, mint egy akciófilm: folyamatosan figyelni kellett, a folyó tele van meglepetéssel. De megcsináltuk.” – nyilatkozott Rakonczay Gábor a közel 58 órás evezés után.

A rekordkísérlet hátteréről – Yettel x Rakonczay Duna stream

Rakonczay Gábor kétszeres Guinness-világrekorder és többszörös óceánátkelő hajós, aki megjárta Grönlandot és az Antarktiszt, rendszeresen több száz kilométeres extrém kihívásokra vállalkozik és kétszer már átfutotta Magyarországot. 2023. februárjában egy új rekord felállítását tűzte ki célul: egy egyszemélyes kajakban rekord idő alatt evez végig a Duna magyarországi szakaszán. A rekordkísérletté fejlődött túrához az ihletet a Yettel aktuális reklámfilmjében szereplő dunai hajóskapitány karaktere adta, ennek hatására kereste és kérte fel a küldetésre Rakonczay Gábort a mobiltársaság.