2022. június 3-án az EU döntéshozói megegyeztek az egységes töltők használatáról.

Ennek értelmében bizonyos, az EU-ban értékesített elektronikai termékek 2024 őszétől univerzálisan az USB-C szabványt fogják használni, tehát csak ilyen kábelekkel tölthető eszközöket tudunk majd megvásárolni. Az EU ettől az e-hulladék mennyiségének csökkenését várja, de az új törvény fogyasztóvédelmi értelemben is előrelépést jelent.

Miért foglalkozik az EU a kábelekkel?

Abban nincs sok újdonság, hogy mára nap mint nap rengeteg hordozható kütyüt használunk. Ezek túlnyomórészt akkumulátorról működnek, és megvásárlásukkor kapunk is melléjük egy töltőkábelt, amivel a megfelelő áramforrásra csatlakoztathatjuk őket. Igen ám, de eddig a gyártóra volt bízva, hogy milyen szabványú kábelt használ eszközeinek töltéséhez, ennek megfelelően párhuzamosan van jelen a Micro USB, a sima USB, az USB-C, az Apple-féle Lightning és még megszámlálhatatlanul sok kábelfajta.

Az EU döntéshozói szerint azonban ez jelentősen hozzájárul a kontinensen képződő elektronikai hulladék mennyiségének növekedéséhez. Ezért az Európai Parlament már 10 éve próbálja egységesíteni a szabványt, ezzel is csökkentve a szükséges töltők mennyiségét.

Az egységes töltőszabályozás

Az Európai Bizottság eddig önkéntes megállapodások segítségével igyekezett bevonni a vállalatokat, több-kevesebb sikerrel: bár sokan kötélnek álltak, olyan cégek, mint például az Apple, inkább továbbra is a saját megoldásaikat használták. Emiatt javasolt az EU inkább egy új jogszabályt: a törvény értelmében kötelező lesz az eszközgyártók számára az univerzális töltők használata.

A felcserélhető töltők mellett fontos szempont az úgynevezett leválasztás is. Ennek értelmében nem fogunk minden új eszköz mellé automatikusan kábelt is kapni, hiszen jó eséllyel egyébként is lesz otthon pár USB-C kábel, ami univerzálisan használható minden eszközünkkel. Ehelyett magunk dönthetjük el, hogy kábellel vagy anélkül szeretnénk megvásárolni az új eszközt.

Milyen eszközökre vonatkozik a szabályozás?

Az új törvény értelmében 2024 őszétől csak olyan mobiltelefonokat, tableteket, e-könyv olvasókat, vezeték nélküli fülhallgatókat, digitális fényképezőgépeket, játékkonzolokat és hordozható hangszórókat forgalmazhatnak az EU-ban, amelyek töltéséhez USB-C típusú kábelt használhatunk, függetlenül attól, hogy ki gyártja azokat. 40 hónap elteltével a laptopok gyártóinak is alkalmazkodniuk kell majd az új szabályozáshoz.

Az egységes töltők szép, új világa

Az EU döntéshozói szerint az új törvény segít csökkenteni a pazarlást, megkönnyíti a fogyasztók életét, ráadásul az e-hulladék csökkenését is magával vonja, hogy ugyanazt a töltőt több eszközhöz is használhatjuk majd. A közös töltők használata a döntéshozók szerint nagyjából évente 1000 tonnával csökkentheti az elektronikus hulladék mennyiségét, de évi mintegy 250 millió eurót is megspórolhat majd a fogyasztóknak.

Bár az irány kétségkívül jó, és az EU ezzel a döntéssel szimbolikus lépést tett, szakértők szerint kár azt várni az új szabályozástól, hogy valóban megoldja az e-hulladék körüli problémákat. Amint arról korábban már cikkeztünk, az elektronikai hulladék hatalmas és egyre növekvő gondot jelent az emberiségnek, ebben pedig a töltők számítanak a legkevésbé.

Egy 2020-as e-hulladékkal kapcsolatos kutatás szerint globálisan évente nagyjából 53,6 millió tonna e-szemetet termelünk – ebből azonban csak mintegy 54.000 tonnát, vagyis kb. 0,1%-ot tesznek ki a töltők. Bizonyos vélemények szerint ráadásul a váltáskor sok régi elektronikai eszköz végezheti a kukában, mivel ezek már nem felelnek majd meg az új sztenderdnek.

Mindezek mellett sem reménytelen a helyzet, és az egységes töltőknek pozitív hatásai is lesznek. Az új szabályozástól azt is várhatjuk például, hogy hatékonyabbá teszi a töltők újrahasznosítását, hiszen az egységesítéssel könnyebb lehet kinyerni a szemétbe került töltőkből az értékes anyagokat, például rezet. Emellett az is üdvözlendő, hogy az EU keményebb hangnemre váltott, és az önkéntesség után immáron kötelező szabályokkal igyekszik elérni, hogy a gyártók komolyan vegyék az e-hulladék csökkentésének fontosságát. Már pusztán emiatt is megsüvegelendő a töltők egységesítése – bízzunk benne, hogy ezt sok hasonló döntés követi majd, hozzájárulva a fenntartható fejlődéshez!