Az álláskeresés folyamata a legtöbb pályakezdő vagy karrierváltás előtt álló rémálma: számtalan kiküldött jelentkezés és interjúk sokasága kellhet ahhoz, hogy egy fiatal dolgozni kezdhessen első munkahelyén, vagy új területen léphessen munkába.

A Google új eszköze a pályakezdő fiatalok és a később munkát váltók dolgát könnyíti meg azzal, hogy felkészíti őket az állásinterjúk feszült pillanataira.

Mozgásban a munkaerőpiac

A pandémia alatt sokat változott a munkaerőpiac, és a karriermobilitás kérdése még fontosabbá vált. A megszűnő vagy átalakuló munkahelyek miatt sokan kényszerültek állást váltani. Bár az IT-szektorban a járvány alatt és ma is szép számmal találni jól fizető munkahelyeket, a más területről érkezők számára nem könnyű a váltás.

A Google karrierspecialistái és fejlesztői felismerték, hogy az álláskeresők számára a legnagyobb nehézséget az állásinterjúk jelentik. Ez persze érthető, hiszen stresszes helyzet idegenek előtt számot adni tudásunkról, tapasztalatunkról. Még ha felkészültek és motiváltak is, sokan egyszerűen csak az izgalom miatt hajlamosak rosszul teljesíteni egy interjún.

Készülj fel az állásinterjúra a Google eszközével!

A Google mesterséges intelligenciával dolgozó fejlesztői egyébként is a társalgási algoritmusokat kutatták, így adta magát az ötlet, hogy megpróbáljanak segíteni az interjúzás problémáján. Az általuk kifejlesztett “bemelegítő” alkalmazás állásinterjúkon gyakran elhangzó kérdéseket tesz fel, majd elemzi az azokra adott válaszokat. Az álláskereső így tét nélkül gyakorolhatja, hogyan válaszoljon magabiztosan a leggyakoribb kérdésekre, és pontos képet kaphat arról is, hogy válaszaival mennyire tűnik felkészültnek az interjúztató szemében.

A Google állásinterjú-gyakorló alkalmazása feldolgozza az (angol nyelvű) élőbeszédet és elemzi az elhangzott szöveget. Megmutatja, milyen kifejezéseket használunk a leggyakrabban az adott  munkalehetőség kapcsán, és kimutatást ad az általunk érintett témákról, például, hogy mennyit és milyen jól beszélünk a korábbi munkatapasztalatunkról vagy a jövőbeni céljainkról. Az interjúkérdésekre adott válaszainkat pedig vissza is olvashatjuk, hogy tovább csiszolhassuk azokat az “éles” interjú előtt. A Google alkalmazását angol nyelven bárki kipróbálhatja ide kattintva.

Fontos információ továbbá, hogy 2020-ban már a LinkedIn is indított egy hasonló szolgáltatást, ami szintén ingyenesen használható. A két eszközt kombinálva bárki kedvére gyakorolhat, bebiztosítva a sikert a hazánkban is mind gyakoribb angol nyelvű állásinterjúkon!