3D nyomtatás, mesterséges intelligencia, és önvezető autók – csak pár olyan technológiai újítás az elmúlt pár évből, amit forradalminak kiáltottak ki, de amelyek hatása a mai napig nem tűnik igazán meghatározónak.

A blokkláncok azonban úgy tűnik, tényleg óriási változást fognak hozni digitalizálódó világunk minden szegletében. De miért is ekkora durranás a blokklánc-technológia, hogyan működik és mit várhatunk tőle?

Bizalom a digitális univerzumban

A bizalom szintje a világban több felmérés szerint is évek óta csökkenőben van. Mi sem példázza ezt jobban, mint a “fake news”, vagyis az álhírek megjelenése és térhódítása, és a társadalmi megosztottság folyamatos növekedése. De nem csak a (közösségi) média és a politika világában csökkent a bizalmunk: a cégek iránti bizalom is hanyatlóban van, bár ma még erősebb, mint például az állam vagy a média irányába tanúsított bizalom.

Ma egyre többen gondolják azt, hogy ezen egy elsőre (és valljuk be, még másodikra is) nehezen érthető technológia, a blokklánc fog segíteni. És ez már nem csak valami hagymázas elképzelés: olyan cégek fektetnek óriási erőforrásokat a blokkláncok fejlesztésébe, mint az IBM, a Microsoft vagy a Visa. A Gartner szerint pedig a blokklánc 2025-re 176 milliárd dolláros biznisz lesz.

Hogy működik a blokklánc?

Bár távolról sem könnyű, a beszédes név segít elkezdeni megérteni a blokklánc-technológia működését.

Legegyszerűbben megfogalmazva a blokklánc tulajdonképpen tranzakciók adatainak láncolatát jelenti. Ahelyett, hogy ez a láncolat valahol egyetlen (akár nehezen, de mégis feltörhető) központi számítógépen lenne eltárolva, a blokklánc-technológia több száz, akár több ezer számítógép között osztja meg a blokkláncban foglalt adatokat. Ezen számítógépek mindegyike eltárolja minden egyes tranzakció adatait. A szinkronizált és decentralizált megoldás miatt nincs egy központi, feltörhető forrása az információnak.

A blokklánc adatai erősen titkosítottak, ráadásul a technológia sajátosságai miatt a blokkláncokat nem is lehet egyszerűen megváltoztatni vagy manipulálni. Ha valahol akár a legapróbb eltérés is mutatkozna a blokklánc adataiban, könnyen ellenőrizhető volna, hogy melyik számítógépről ered a változás, és a blokkláncban rögtön egyértelműen látszana, hogy probléma van. Egy jó példa szerint a blokklánc olyasmi, mint ceruza helyett tollal fejteni a keresztrejtvényt: ha valahol utólag javítani kényszerülünk, azt nem tudjuk nyom nélkül megtenni. Ez adja a blokklánc-technológia erejét.

Blokkláncok a gyakorlatban

Rendben, tehát a blokkláncok valamiféleképpen leegyszerűsítik a tranzakciók nyilvántartását. Mitől olyan nagy dolog ez?

Valójában a blokklánc ennél többről szól: segítségével olyan okos szerződéseket hozhatunk létre, amik automatikusan megtörténté tesznek egy feltételekhez kötött tranzakciót. Például egy online aukció során az adott időpontban lezárhatják az árverést és a legmagasabb ajánlatot adó felhasználónak rögtön át is adják az aukció tárgyának tulajdonjogát.

Két vállalat közti szerződéskötés esetén például ma akár jogi szakemberek egy egész csapatára lehet szükség, hogy létrejöjjön a tranzakció. Blokklánc-alapú okos szerződések használatával maga a szerződés alapját képező kriptografikus megoldás tulajdonképpen azonnal végre is hajtja a tranzakciót, a technológia így jóval olcsóbb és gyorsabb szerződéskötést tesz lehetővé – ügyvédek és papíralapú szerződések nélkül.

Egy némiképp extrém, de érzékletes példa: blokkláncok segítségével a jövőben úgy tudnánk például megvásárolni egy új irodát vagy telephelyet vállalkozásunk számára, hogy a blokklánc-alapú szerződés digitális aláírásakor automatikusan megkapjuk a kódot, ami az ajtó előtt állva hozzáférést biztosít az ingatlanhoz. Mire átléptük a küszöböt, a földhivatal már be is jegyezte a tulajdonjogunkat, üzleti levelezésünket átirányítottuk az új címre, és minden partnerünknek megküldtük a címváltozás hírét. A fizikai kulcsokkal ellentétben a blokkláncokban foglalt kulcsokat nem lehet lemásolni, így a technológiára építve a bizalom kérdése is háttérbe szorul. Blokkláncokkal mindez nem csak lehetséges, de teljesen biztonságos is.