Február utolsó napján a TikTok szóvivője megerősítette, hogy a platform a közeljövőben lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy akár 10 perc hosszúságú videókat is posztoljanak.

“A platform mindig arra törekszik, hogy értéket teremtsen közössége számára, illetve folyamatos fejlesztései által egyre gazdagabbá tegye a TikTok-élményt.” – a tíz percre duzzasztott időkorlát tehát a felület ezen cél irányába tett legújabb próbálkozása.

A TikTok hivatalos nyilatkozata szerint a jelentősen kiterjesztett időkorlát által az alkotóknak lehetősége nyílik bonyolultabb, időigényesebb koncepcióik megvalósítására – és nyilván cél az is, hogy ezáltal növekedjen a felhasználók platformon eltöltött ideje. A bővítés egyébként nem feltétlenül volt időszerűnek mondható, hiszen a 2016 végén induló platform eredetileg csupán 15 másodperc maximum hosszúságot támogatott. A kezdetek óta azonban háromszor is módosítottak ezen: először 30, majd 60 másodpercre, ezt követően pedig 3 percre növelték a videók megengedett hosszát.

Az érdekesség a mostani tíz perces keretben azonban nem is csak az, hogy az utolsó módosítás tavaly nyáron volt, hanem hogy az összes többi közösségi médiafelületen (és az internet teljességét tekintve általánosságban) minden útmutató, elemzés, előrejelzés és kimutatás állítja, hogy a felhasználók attentív kapacitása egyre kisebb, tehát célszerű egyre rövidebb, tömörebb, könnyebben fogyasztható és egyetlen üzenettel rendelkező kommunikációs anyagokat előállítani.

Persze ez lehet, hogy csak annak köszönhető, hogy 2015-ben elterjedt egy kutatás (amit még a TIME is lehozott), és azóta talán nincs is olyan szeglete az internet médiafogyasztással bármilyen módon foglalkozó részének, ahol ne hivatkozták volna le. Az összegzés fő tanulsága szerint egyre csak csökken az ember arra vonatkozó képességének maximális időtartama, hogy valamilyen ingerre zavartalanul figyeljen. Olyannyira, hogy 2015-re 8 rövidke kis másodpercre redukálódott. De nem ez volt a kutatás fő szenzációja: hanem az, hogy ez a 8 másodperc pont eggyel kevesebb, mint a 9, ami meg az aranyhal ugyanezen képességének ugyanezen mutatója.

A figyelemfelkeltő tanulság okán a kutatás öt év alatt bejárta a világot, mígnem 2020-ban valaki vette a fáradságot, hogy nemcsak átvegye valamelyik tiszteletreméltó hetilap hivatkozását, hanem utánanézett az eredetinek. Ekkor derült ki, hogy a kutatás meglehetősen kétes értelmezési módszerekkel dolgozott, de annak eredeti konklúzióját még tovább ferdítették a kattintásvadász újságírók.

Röviden tehát: az aranyhal-szintű figyelemzavarról szóló faktum nemhogy mítosz, hanem hazugság. Öt évvel ezelőtt a Twitter közvetlenül azután szüntette meg örökre az Y-generáció körében rendkívüli népszerűségnek örvendő, vicces videóiról elhíresült Vine-t, hogy a mindössze 6 (!) másodperces maximum videóhosszt 10 percre növelte a felhasználók appon belül tartása érdekében.

Így most jöhetnek ismét a tíz perces videók, ezúttal a TikTok előadásában!