Felgyorsult, modern világunkban már szinte elképzelni is lehetetlen, hogy évezredeket töltöttünk a digitális tér ölelésén (vagy szorításán) kívül.

Ma már online intézzük a bevásárlást és a vacsora is appon keresztül érkezik. A munkavégzés részben vagy egészben digitális eszközökön, és sokak számára a digitális térben zajlik. Nemcsak szórakozni, tanulni vagy dolgozni lehet online, hanem orvoshoz, bankba vagy akár randira menni is. Az élet jelen állapotában elképzelhetetlen okoseszközök nélkül. Telefon nélkül szó szerint megáll a világ. De mi történt volna filmtörténeti klasszikusainkban fordított esetben: ha a szereplők már rendelkeztek volna okostelefonnal?

Psycho

Mielőtt bejelentkezik a Bates Motelbe, a film főhősnője, Janet Leigh megnyitja a Trip Advisort az iPhone-ján, ahol egyből elolvashatja: „Lerobbant porfészek, ráadásul a hátborzongató tulajdonos állandóan az anyjával beszél, aki amúgy szerintem nem is létezik. Ha lehetne, nulla csillagot adnék. Vízköves a zuhany, a menedzser irodájából furcsa szag árad. JA! És nincs Wi-Fi. Gyakran utazom, így nem is értem, hogy lehettem olyan ostoba, hogy az exemtől kapott ajándékutalványt felhasználva bejelentkezzek ebbe az isten háta mögötti csodába. Köszönöm mind a tíz álmatlan órát, amit a szekrénnyel eltorlaszolt szobaajtóm mögött tölthettem attól rettegve, hogy ha bármi történik ezen a cseppet sem bizalomgerjesztő helyen, még csak segítséget sem tudok majd hívni. Ja, mert amúgy telefon sincs persze.” – Tl;dr avagy long story short: Janet Leigh jót nevet a pórul járt értékelők ízes élcelődésén, miközben továbbhajt egy szimpatikusabb szállás felé.

Forrest Gump

“Dehát ahhoz nem is kell buszra szállnia! A Henry street innen két-három saroknyira van csak.” – mondja az idős hölgy Forrest Gumpnak, aki azonnal futásnak ered, hogy találkozhasson rég nem látott, örök szerelmével, Jenny-vel. Mind ismerjük az 1994-es örökzöld fináléjának első jelenetét. Habár Forrest nem az intelligenciájáról volt híres, mégis minden helyzetben feltalálta magát. Így a maga egyszerűségével mindig a legtöbbet tudta kihozni abból, amit épp kivett az élet nevű csokoládés dobozból. Az okostelefonok korában tehát több mint valószínű, hogy beírta volna Jenny címét a Google Maps-be és az egész film meg sem történik, ugyanis nem kellett volna a buszra várva, a padon ücsörögve idegeneknek elmesélni az élete szövevényes történetét.

Végzetes vonzerő

Mióta olyannyira az internetben élünk, hogy a valódi, fizikai világot a Tumblren már 2016-ban is outernetnek hívták, nem meglepő, hogy a követés fogalma is teljesen más jelentéstartammal rendelkezik, mint korábban. Ha például a Végzetes vonzerő a jelenkorban játszódott volna, akkor egészen máshogy nézett volna ki a film cselekménye. Alex és Dan egészségtelen kapcsolatának csúcsjelenete – amelyben Alex odáig ragadtatja magát, hogy ellopja Dan gyerekének nyusziját, hogy azt elevenen megfőzze – sosem bontakozhatott volna ki. Ugyanis Alex számos alkalommal felbukkant korábban Dan és családja körül, amely tényt Dan minden kétséget kizáróan dokumentálhatott volna okostelefonja kamerája segítségével. Ezzel a rendőrök számára is bizonyíthatta volna, hogy Alex követi és zaklatja őt, így a nyúl is megmaradhatott volna.

Reszkessetek, betörők

A korszakos klasszikus filmben fergetegesen szereplő Kevin McCallisternek sok szempontból könnyebb lett volna az élete az okostelefonok korszakában. Nem kellett volna annyit bajlódnia például a VHS lejátszó előre és hátra tekergetésével, hogy mindig épp a megfelelő lövöldözős jelenetet tudja lejátszani a házhoz érkező betörők elriasztása érdekében. Mondjuk valószínűleg Kevin édesanyja is hamarabb haza tudott volna jutni, nem beszélve arról, hogy a riasztók sem kapcsoltak volna ki, de ami talán a legfontosabb: a családnak nem kellett volna rohannia a reptérre, így soha nem felejtették volna otthon Kevint.