A szemét szállítása, elhelyezése, újrahasznosítása, felszámolása, feldolgozása, komposztálása és lényegében minden hulladékmenedzsmenttel összefüggő tevékenység önálló iparággá nőtte ki magát az elmúlt években, évtizedekben.

A fenntartható gazdaság alapja makroszinten a megújuló energiaforrásokra való építkezés, ez pedig mikroszinten is igaz: a legjobb üzlet az, amelyikre mindig van kereslet.

A hulladékból, ahogy szokták mondani, annyi van, mint a szemét. A világűrben pedig gravitáció híján ezek a kisebb-nagyobb objektumok csak úgy repkednek össze-vissza mindenféle kontroll nélkül. Ez persze nemcsak azért jelent problémát, mert újabban egyre nagyobb erőkkel törekszik az emberiség (vagy annak legalább egyegy tagja, szervezete) A Legnagyobb Semmi meghódítására, hanem azért is, mert ennek a zabolázatlanul repkedő űrtörmeléknek az elszaporodása akár teljesen el is lehetetleníti a jövőben az űrutazást – de a műholdak tönkretétele által akár a távközlést is.

Ebben a problémában látta meg Wozniak (az Apple társalapítója) a lehetőséget, amikor megalapította a Privateert. A vállalat küldetése az űrben lévő objektumok jobb nyomon követése és ezen adatok felhasználása a katasztrofális ütközések elkerülésére. A Moriba Jah szakmai vezetésével operáló Privateer nem új, feltűnő rakéták kifejlesztésére és a Jeff Bezos- vagy Elon Musk-féle kommerciális csillagturizmusra fekteti tevékenységének hangsúlyát. Ezek helyett kizárólag a Föld körüli pályán lévő űrtörmelék fenyegetésének leküzdésére fog összpontosítani.

A természet lágy, öl-e?

Űrtörmelékből több millió darab repül ellenőrizetlenül. Ez pedig azzal fenyeget, hogy a hulladékok véletlenül megkárosítják vagy megsemmisítik azokat az aktív műholdakat, amelyekkel kapcsolatba kerülnek. Az űrben lévő aktív műholdak száma egyre magasabb, az ütközések pedig katasztrofális láncreakciókat indíthatnak el, és veszélyes törmelékfelhőket hozhatnak létre. Amennyiben túl sok szemét van jelen egy orbitális mezőben, az könnyen használhatatlanná válhat.

“Egyértelmű inflexiós ponton vagyunk, és az űrkutatás exponenciális növekedésével nézünk szembe” – összegezte tömören Wozniak. “Az új űrgazdaság működéséhez elengedhetetlen, hogy globális szinten jobban értsük, mi folyik az űrben. Ennek megfelelően a Privateer hivatalosan is bemutatta űrforgalomfigyelő-szoftverének első verzióját. A szoftver célja, hogy megszerezze a földi radarokról és a Privateer saját műholdjairól összegyűjtött adatokat az űrtörmelékekről, hogy aztán ezek keringéséről a világon jelenleg rendelkezésre álló legtisztább és legpontosabb térképet hozza létre.

Az adatok nagy része ezt követően nyilvánosan elérhetővé válik – ahogyan ma is megtekinthetők a Privateer honlapján. De a program valódi célja az, hogy a műholdak üzemeltetőinek pontos információkat szolgáltathassanak, amelyek segítségével azok magabiztosan elkerülhetik az esetleges ütközéseket az űrben, vagy akár kinavigálhatják azokat az űrhajókat is a törmelékből, amelyek szemétviharba keverednek.