A közelmúlt kibertámadási hullámai arra késztették az Európai Uniót, hogy célzott taktikai lépéseket tegyen a kollektív kiberbiztonság növelése érdekében. Az Európai Bizottság nyáron ismertette tervét az úgynevezett Közös Kiber Egység (Joint Cyber Unit) létrehozására, amely lehetővé tenné a kibertámadások által sújtott nemzeti fővárosok számára, hogy segítséget kérjenek más országoktól és az EU-tól. A segítség többek között gyorsreagálású csapatokon keresztül érkezne, amelyek képesek egy támadás közben bekapcsolódni és valós időben megküzdeni a hackerekkel.

Szájbergyerek kérjél bocsánatot

A kibertámadások már eddig is hatalmas pusztítást végeztek a kontinensen. Aggodalomra ad okot, hogy Európa láthatóan nem tudja megvédeni magát vagy gazdasági titkait az ellenfelekkel szemben. Az EU tervének célja, hogy a nemzeti kormányok kiberbiztonsági jogkörének egyesítése révén segítse az országokat az egyre kifinomultabb és arcátlanabb támadások elleni küzdelemben. A terv egy platformot is létrehozna a kiberbűnözés ellen a rendőrség, a kiberügynökségek, a diplomaták, a katonai szolgálatok és a kiberbiztonsági cégek számára a válaszlépések koordinálására és az erőforrások megosztására. Emellett rendszeres fenyegetési jelentéseket és válságreagálási terveket készítene és tesztelne, valamint információmegosztási megállapodásokat kötne a hatóságok és a magán kézben lévő kiberbiztonsági cégek között.

A Bizottság először 2019-ben kezdeményezte egy közös számítógépes egység felállítását annak érdekében, hogy megállítsák azokat a kibertámadásokat, amelyek az uniós intézményeket, ügynökségeket, nemzeti minisztériumokat és osztályokat, valamint vezető európai vállalatokat és szervezeteket céloznak. A terv véglegesítése azonban hosszú hónapokat vett igénybe, hiszen az EU-nak nincs nemzetbiztonsági hatásköre, és az uniós országok szokás szerint vonakodtak átadni az irányítást.

Állj, állj, állj vagy lövök

Az újonnan prezentált megoldóegység koordinálná a munkát a kiberügynökségek és a hatóságok között az egész régióban. Az uniós országok egy csoportja már létrehozott közös kiberreagáló csoportokat az EU védelmi együttműködési rendszerének keretében. A kiberbiztonsági ügynökségek együtt dolgoztak a választások és az 5G-infrastruktúra védelmét szolgáló politikákon, a kontinens számítógépes bűnözés elleni rendőrsége pedig közreműködik az Európai Kiberbűnözési Központban folyó nyomozásban. Ennek ellenére a legtöbb EU-ország önmagában száll szembe a kibertámadásokkal, és a tagállamok ilyen fenyegetések kezelésére való képessége igen eltérő. Mindenesetre az EU fellépése azt mutatja, hogy szektortól és mérettől függetlenül jobb, ha minden szervezet komolyan felkészül az esetleges jövőbeli támadások elhárítására.