Fókuszban az IT-biztonság

A digitális transzformáció évek óta egyre forróbb téma. Legkésőbb a járványhelyzet miatti lezárások idején hazánkban is szinte minden vállalkozás kénytelen volt elfogadni, hogy a digitális megoldások, a megbízható vállalati internetkapcsolat és a távmunka lehetősége nélkülözhetetlen az üzletmenet folytonosságához. Ideje, hogy szót ejtsünk a hálózati határvédelem leghatékonyabb megoldásairól!

Az online jelenlét, valamint a digitális eszközök használatának növekedésével párhuzamosan válik egyre fontosabbá az IT-biztonság, az informatikai rendszerek integritásának biztosítása. Az elmúlt években számtalan eset példázta, hogy a hálózati határvédelem erősítése a legkisebb cégektől a globális szervezetekig mindenkinek egyre erősebb prioritás.

A német Bundestag elleni 2015-ös kibertámadás, vagy az egyik legnagyobb amerikai olajvezeték lezárásához vezető akció jól jelzi, hogy senki nincs biztonságban. A kibertámadások világszerte növekvő károkat okoznak, sok esetben a termelés leállásához vezetnek. Napjainkban már sok vállalat ismeri fel, hogy nem odázható el a hálózati határvédelem kialakítása és erősítése.

A hálózati határvédelem problémái

Az IT-biztonság kialakítása azonban közel sem triviális feladat. Tipikus probléma a szakemberhiány: bár képzésük folyamatos, a biztonsági specialisták ma is ritkák és nehezen megfizethetőek, ha házon belül alkalmaznánk őket. A non-stop, 24 órás ügyelet kialakítása még egy nagyobb vállalat számára is körülményes, a kisebb szervezeteket pedig gyakran megvalósíthatatlan feladat elé állítja.

Gyakori probléma emellett az elavult vagy nem elégséges védelmet nyújtó rendszerek használata. Az esetek többségében nincs lehetőség minden védelmi és szűrési funkcióra dedikált eszközt vagy szoftvert üzembe helyezni – egy tipikus portszűrő tűzfal már nem jelent megfelelő védelmet. Az eszközök ráadásul önmagukban alig védenek 7×24 üzemeltetés és monitoring nélkül, ehhez pedig sok emberi erőforrásra van szükség. Megfelelő eszközök nélkül kihívás a több telephely és számtalan eszköz védelmének kézben tartása, illetve az IT-biztonsági jelentések készítése és folytonos elemzése.

Hogyan védekezhetünk?

Bár úgy a támadások, mint a védekezést támogató eszközök gyorsan fejlődnek, a védekezés terén alapvetően nincs új a nap alatt. Kulcsfontosságú a biztonsági frissítések telepítése, a figyelmes, valamint folytonos rendszerüzemeltetés és – felügyelet. A munkatársak kiberbiztonsági képzése is segíthet elkerülni a malware vagy kémprogramok okozta károkat. Mindamellett elmondható, hogy az első és legfontosabb védvonal a támadásokkal szemben továbbra is a tűzfaleszközök használata.

Egy hagyományos router ma már nem biztosít védelmet a legtöbb támadással szemben. Fontos az olyan megközelítések és eszközök adoptálása, mint az IPS (Intrusion Prevention System) és IDS (Intrusion Detection System) a behatolásvédelem támogatására, a VPN (vagyis virtuális magánhálózatok) használata, a többtényezős hitelesítés (Multi-Factor Authentication), vagy az UTM (Unified Threat Management), vagyis a hálózaton folyó kommunikáció ellenőrzése. Ezek egy hatékony védelmi rendszer legfőbb összetevői, ám megfelelő működtetésük kellő szakértelmet és folytonos figyelmet kíván.

Menedzselt Tűzfal szolgáltatás a Yettel nagyvállalati ügyfelei számára

Erre a kihívásra jelent megoldást a Yettel Menedzselt Tűzfal (FWaaS, Firewall as a Service) szolgáltatása. A FWaaS-csomag a hardver, szoftver, és szakértelem kombinációjával nyújt hatékony védelmet a támadások ellen.

A Menedzselt Tűzfal szolgáltatás tisztán havidíjas előfizetésként, határozott idejű szerződési keretek között érhető el. A szerződésben vállalt rendelkezésre állás biztosítása garantált, a komplex mélységi védekezést pedig magas szintű kiberbiztonsági szakértelem támogatja.

A havidíjas Menedzselt Tűzfal-szolgáltatás számos előnnyel jár egy vállalat számára:

Költséghatékony: Használatával megspórolható a beruházás a drága és bonyolult eszközökbe. Nincs szükség egy felkészült IT-biztonsági csapat kiépítésére, vagy a meglévő csapat oktatására, hiszen a biztonságot a szolgáltatás garantálja – ráadásul átfogó jelentések segítenek az esetleges problémák feltárásában és a fenyegetések elhárításában.

Hatékony működtetés: A Yettel kiberbiztonsági szakértői 24 órában látják el a biztonsági ügyeletet. Gyorsan, akár proaktívan reagálnak, hogy megoldják a biztonsági problémákat, valamint magyar nyelvű telefonos ügyfélszolgálat is a szolgáltatás felhasználóinak rendelkezésére áll.

Garantált külső és belső biztonság: A szolgáltatás sokoldalú weboldal-, tartalom-, URL-, és spam-szűrést foglal magában, a fenyegetések elemzése pedig mesterséges intelligencia segítségével történik. A szükséges biztonsági frissítések telepítése távfelügyelettel történik, így a szolgáltatás átfogó biztonságot nyújt a külső és az esetleges belső fenyegetések ellen.

A szolgáltatás keretében a Yettel szakemberei helyszíni felmérés és konzultáció után tervezik meg az igényekhez igazodó védelmi struktúrát. A műszaki ajánlatadást követi a rendszer üzembe helyezése, konfigurációja és a migráció a meglévő tűzfalrendszerről. A biztonsági szakértők ezután proaktívan figyelik a védelmi rendszer működését, továbbá akár non-stop biztonsági ügyeletet biztosítanak. Az adatok elemzése után javaslatokat tesznek a hálózati rendszerekre vonatkozóan.

A növekvő kiberbiztonsági fenyegetések elleni védekezés ma már minden vállalkozás és szervezet számára kulcsfontosságú. A hálózati határvédelem költséghatékony és kielégítő megvalósításában hathatós segítséget nyújt a Yettel Menedzselt Tűzfal szolgáltatása. Érdeklődés esetén több információt a Yettel szakemberei tudnak adni.