A dél-koreai Samsung mára a technológiai szektor megkerülhetetlen szereplője: idén 22%-os részesedésével már 2012 óta a világ piacvezető mobiltelefon-gyártója, illetve egy sor más elektronikai cikk gyártásában és értékesítésében is erős – emellett mára a félvezetők piacán is a legnagyobb szereplő.

Lássuk, honnan indult a Samsung és milyen utat járt be, míg mára az egyik legértékesebb technológiai márka lett!

A Samsung története

A Samsung név jelentése: három csillag, ami a nagyságra és végtelenre utal, jól előrejelezve a cég történetének felívelését. A dél-koreai nagyvállalatot 1938-ban alapította Lee Byung-chul – persze akkor még közel sem volt az a technológiai mamut, aminek ma ismerjük a céget. A kis cég a korai időszakban élelmiszerekkel (például tésztával, zöldséggel és szárított hallal) kereskedett, innen indult gyors növekedésnek.

A képen Lee Byung-chul

Forrás: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/62/Lee_Byung-chul.jpg

Elektronikai részlege, a Samsung Electronics 50 éve indult. A cég különféle elektronikai eszközök (például számológépek, mosógépek, légkondik) gyártásával foglalkozott, a ’80-as évek elejére pedig már televíziók millióit adták el. A cég szerény kezdetekből nőtte ki magát az elmúlt 80 évben; ma a Samsung a Forbes szerint a világ 11. legnagyobb cége, és az elektronikai cikkek piacán megkerülhetetlen erő.

Forrás: Samsung Newsroom

A cég a kezdetek óta az innovatív szemlélet elkötelezettje: már 1983-ban belefogtak a személyi számítógépek gyártásába, és számos technológiai szabadalom is kötődik a Samsunghoz. A cég gyártotta például a világ első DVD-felvevőjét, 8K felbontású TV-jét, vagy mp3-lejátszásra is alkalmas mobiltelefonját.

Termékminőség és felelősségvállalás

Az innováció mellett a Samsung termékeinek minőségére is kiemelten figyel. Eklatáns példája ennek a megközelítésnek a következő, 1995 márciusban történt eset. A cég akkori vezetője, Lee Kun Hee elégedetlen volt a Samsung egyes termékeinek minőségével. Ebbéli véleményét nyomatékosítandó 150.000 db telefont és faxkészüléket zúzatott be a Samsung 2000 munkavállalójának szeme láttára, jelezve, hogy a cég a jövőben nem köt kompromisszumokat a termékminőség terén.

Forrás: Samsung Newsroom

A fenti sztori ellenére hiba volna azt gondolnunk, hogy a Samsung alkalmazottai rettegésben élnek. A cég 2020-ban a Forbes listáján elnyerte a Világ Legjobb Munkahelye címet, egy felmérés szerint pedig idén Magyarországon is a legvonzóbb munkáltató lett. Apropó Magyarország: a Samsung története hazánkban is régre nyúlik vissza, a történet külön is figyelmet érdemel.

A három csillag Magyarországon

A Samsung immáron 30 év jelen van hazánkban. A cég már 1989-ben, vagyis a vasfüggöny leomlása előtt megjelent Magyarországon, ekkor építették fel ugyanis a korszak egyik legkorszerűbb televíziógyárát Jászfényszarun. A gyár azóta is elöl jár a modern TV-k gyártásában, ma évi 19 millió LED LCD televízió kerül ki a magyarországi termelőegységből.

A 2010-es évek közepére a Samsung Electronics Magyar Zrt. a hatodik legnagyobb árbevételű magyarországi cég lett, és 25 milliló dolláros beruházással újabb üzemmel bővítette kapacitásait Jászfényszarun. A Samsung SDI Gödön épülő új gyára 4300 embert fog foglalkoztatni, a 400-500 milliárdos befektetés jelenleg az ország legnagyobb fejlesztési projektje.

Az innováció szolgálatában

A Samsung a cég fejlődésének kulcsaként továbbra is az innovációra fókuszál: a 2020-as CES-en (vagyis a las vegasi Szórakoztató Elektronikai Kiállításon) a vállalat 46 megoldása nyerte el a kiállítás Innovációs Díját, és idén is egy halom újítást mutattak be. A legújabb fejlesztések között találjuk a hatalmas Micro LED kijelzőket, de a Mesterséges Intelligencia is egyre nagyobb szerepet kap a Samsung termékeiben.

Forrás: Samsung Newsroom

A legújabb Samsung háztartási készülékekben MI-algoritmusok segítenek optimalizálni a víz- és energiafelhasználást, de olyan ultramodern megoldásokkal is találkozhatunk, mint a Samsung Bot™ Handy, a ház körüli munkákban (különféle tárgyak mozgatásában, szétválogatásában) segédkező okosrobot. Emellett természetesen a fenntarthatóság is előtérbe kerül: a díjnyertes Ökocsomagolás kiterjesztésével a Samsung termékei az eddigieknél környezetbarátabb módon juthatnak el a fogyasztókhoz.