A technológiai szektorban az egyik legtöbb morális és tudományos kérdést támasztó témakör a mesterséges intelligencia fejlődése és fejlesztése. Kate Crawford író, véleményvezér és az NYU AI Now Institute társalapítója pedig épp ezen kérdésekre próbál választ találni kutatásai révén.

Sorozatunkban olyan úttörőket mutatunk be, akik innovatív ötletek megvalósításával és sikeres vállalatok vezetésével szolgáltatnak követendő példát mindannyiunk számára – mert ahogy Crawford mondja: azt várjuk ezektől a rendszerektől, hogy működjenek, pedig a digitálisan létrehozott tudatok éppen olyan elfogultak és hibákra hajlamosak lehetnek, akár a sajátunk.

Crawford fő kutatási területe a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, valamint ezek társadalmi hatásai, mely kérdéskörre, meglátása szerint, nagyobb hangsúlyt kellene fektetnünk a technológia fejlesztése során. Érvelése szerint a jelenlegi MI technológia kiemelkedő eredményességgel ismeri fel az egyes mintázatokat, azonban nem képes ezen mintázatok társadalmi és kontextuális beágyazására, értelmezésére. Ez elsőre talán nem tűnik hatalmas problémának, és nem is az, ameddig például social media platformok hirdetéseinek algoritmikus értékeléséről van szó. Azonban abban az esetben már érthető veszélyt jelent, amikor azt várjuk a robottól, hogy emberi kérdésekben hozzon – az emberivel ellentétben precíz, pontos, kalkulált, objektív – döntést.

A kép forrása: Wikipedia

AI Now Institute

Ezek az intelligens rendszerek már ma is számos ágazatban változtatják meg a foglalkoztatás jellegét és a munkakörülményeket. Az AI Now társadalomtudósokkal, közgazdászokkal és más szakértőkkel együttműködve próbálja feltárni és megérteni a technológia alkalmazásának jelen és várható következményeit. Különösen arra fókuszálnak, hogy a mesterséges intelligencia a bele táplált adathalmazból kiindulva épül fel, ezek az adatok pedig tükrözik azt a társadalmi, történelmi és politikai közeget, amelyben létrejöttek. Ennek folyományaképpen a gépi tanulási folyamat szükségszerűen elfogult és pontatlan, ilyen módon tisztességtelen és diszkriminatív eredményekhez vezethet. Ez pedig végsősoron pontosan azokat a társadalmi egyenlőtlenségeket termeli újra, amelyek kiküszöbölésére bevezették.

Mivel a mesterséges intelligenciát és az ehhez kapcsolódó technológiákat jelenleg is olyan emberéleteket befolyásoló területeken használják, mint amilyen a büntető igazságszolgáltatás, a bűnüldözés és az oktatás, ezek a technológiák messzemenőkig befolyásolhatják az alapvető emberi és szabadságjogokat. És amint elérkezünk ahhoz a ponthoz, hogy a mesterséges intelligencia rendszereket bevezessék az alapvető infrastruktúráinkba, az ezen hibák által jelentett kockázat rohamosan megnő.

Az AI Now Institute ezért a jogok és szabadságok, a munkaerő és automatizálás, az elfogultság és elfogadás, valamint a biztonság és kritikus infrastruktúra témakörein keresztül kutatja a technológiával kapcsolatban felmerülő alapvető kérdéseket. Teszi ezt annak érdekében, hogy a jövőben ezeket a rendszereket valóban elfogulatlanná és objektív döntéshozásra képessé tudjuk fejleszteni – mert ez mind a technológiai, mind a társadalmi fenntarthatóság szempontjából alapvető közérdek.

A borítókép forrása az AINow institute anatomyof.ai projektjének weboldala. A tanulmányt ajánljuk mindenkinek, aki szeretne mélyebben belelátni, hogyan épül fel az Amazon Echo mögötti mesterséges intelligencia.