Új sorozatunkban vállalati vezetőket kérünk meg, hogy osszák meg a világ fejlődésével és a jövővel kapcsolatos véleményüket, víziójukat és gondolataikat. Első vendégszerzőnk Mohamed ElSayad, a Yettel Magyarország kereskedelmi vezérigazgató-helyettese.

Nagyszerű technológiák elképesztő keveréke fejlődik körülöttünk, melyek által gyorsabban haladhatunk a jövő felé, mint eddig valaha!

Minden olyan tárgy, amit nézünk, megérintünk, vagy amellyel bármilyen interakcióba lépünk, hamarosan képes lesz adatokat fogadni és küldeni. Az IoT, azaz a tárgyak internete olyan dolgok összességét jelöli, amelyeket viselünk, például okosórák, -ékszerek és -ruhák, illetve amelyeket használunk, mint a telefonok, hűtőszekrények és egyéb háztartási készülékek, de akár az utcai közvilágítás és a parkolóórák is. Továbbá ide tartoznak azok az eszközök is, melyek a jövőben az emberi testbe ágyazva tehetik lehetővé számunkra az adatok gyorsabb és pontosabb fogadását a mindennapi életben, valamint az egészség és az általános jólét javítása érdekében.

Mivel ezek a készülékek a Mesterséges Intelligencia (MI) segítségével már képesek az önálló döntéshozásra, tapasztalati úton az intelligens eszközök egyre okosabbá és intelligensebbé válnak, lehetővé téve, hogy konkrét események jelezzenek előre és még azelőtt figyelmeztessenek minket a lehetséges negatív kimenetelekre, mielőtt azok bekövetkeznének. Az M2M (gép-gép közötti kommunikáció) technológia vagy egy komplexebb robotikai megoldások lehetővé teszik, hogy ezek az eszközök egyre bővülő hálózatban kommunikáljanak egymással. Az ennek folyományaképpen létrejövő hatalmas adatmennyiség tárolása pedig magával vonja a nagyobb biztonság és ezzel az elosztott architektúrák iránti igényt, végeredményben a blokklánc-technológia térnyerését.

Kétségkívül az egyre több adat világában élünk, és a fejlett analitikus gondolkodás igénye a jelenlegi technológiai lehetőségek további fejlődését ösztönzi annak érdekében, hogy fenntarthatóbb, hatékonyabb, és boldogabb világban éljünk. Ezek a technológiák már nem az öncélú innováció érdekében fejlődnek, hanem azért, hogy az emberiség igényeit szolgálják és erősebb társadalmak felépítését tegyék lehetővé számunkra.

Az innováció csak akkor jó, ha célt és konkrétabban emberi célt szolgál, amely jobb és fenntarthatóbb jövőhöz vezet, amelyben több lehetőség kínálkozik a fejlődésre. Az evolúció állandó, jelenleg is zajló folyamata ezúttal mindenképpen az általunk létrehozott technológiákon keresztül történik.

Habár mindig lesznek olyanok, akik óvatosak, tartózkodók, kifejezetten ellenzik, vagy akár direkt rombolják a technológia által meghatározott új irányokat, a vállalatok számára óriási lehetőség rejlik abban, hogy elkezdjék kihasználni a technológia nyújtotta lehetőségeket. Úgy gondolom, hogy megfelelő edukációval és iránymutatással képesek leszünk jobban szolgálni a közösségeket, hogy egy hatékonyabb, biztonságosabb és egészségesebb, ezáltal boldogabb életet élhessünk.


Az eredeti, angol verzót alább olvashatod:

An amazing blend of great technologies is growing around us enabling a transformation in a
pace faster than we have ever witnessed.

Everything that we see, touch and interact with will soon be able to receive and send data. These things as we call them Internet of Things or IoT are things that we wear like watches, smart clothes and use like our phones, refrigerators and homes, including streetlights, parking meters and much more even reaching things that might be one day embedded within our bodies to enable us to receive data faster and more accurately to improve our daily lives, health and overall wellbeing.

Since they are already enabled to make decisions on their own powered by Artificial Intelligence (AI) those smart devices are becoming smarter and smarter allowing them to predict specific events and warn us about possible outcomes before they take place. These devices can and will communicate with each other through Machine to Machine technologies or through more complicated robotics. Storing massive data evokes a bigger need for security and a distributed architecture, resulting in the rise of blockchain.

We live in a world of more and more data and the need of advanced analytical thinking will trigger further development of current opportunities in order for us to live in a more sustainable, efficient and happy world. All these technologies evolving not for the sake of further complications or innovation, but to serve the needs of humanity and enabling stronger societies.

Innovation is only good when it’s serving a cause and specifically a human because that leads to a better, sustainable future that can bring better opportunities to evolve. And this time, evolution is definitely taking place through the technologies that we create. Nevertheless, there will always be those who are reserved, fearful, opposing or even destructive of the new directions set by technology, there’s an enormous potential for companies to start utilising the opportunities that technology brings. I believe that with the right education and leadership motivation, we will be able to serve communities in a better way, to make us live a more efficient, safer and healthier, thus happier life.