Azért, hogy ügyfeleinknek mindenhol a legmagasabb minőségű szolgáltatásokat nyújthassuk, a Yettelnél különösen fontos feladatnak tekintjük a hálózatfejlesztést.

2023 elején új szolgáltatást vezetünk be VoWiFi néven. A WiFi hívások különösen az alacsony lefedettségű területeken jelenthetnek megoldást. A szolgáltatás bevezetése egy zártkörű teszttel kezdődik, majd a következő hónapokban kiemelt ügyfeleink visszajelzései alapján tökéletesítjük azt. Lássuk, miről is van szó!

VoWiFi, vagyis WiFi hívások a Yettelnél

Az új VoWiFi szolgáltatás használatával ügyfeleink WiFi hálózaton keresztül indíthatnak és fogadhatnak hívásokat a megszokott HD hangminőséggel

A VoWiFi nagy előnye, hogy a segítségével olyan helyeken is használható a mobilkészülék, ahol nincs, vagy gyenge a térerő, de a lokális WiFi ellátottság megfelelő. A VoWiFi jó telekommunikációs megoldás pincékben, garázsokban, vagy erősen árnyékolt ipari épületekben. Ügyfeleink így a különböző lefedettségű területek között mozogva is megszakítás nélkül bonyolíthatják hívásaikat.

A megfelelő hívásminőség érdekében fontos megjegyezni, hogy az optimális hívásélményhez fontos a stabil internetkapcsolat és a WiFi jelerősség. Az SMS szolgáltatás használatához azonban a szakadozó WiFi jel is elég lehet. Ez a sajátosság könnyen megérthető, ha áttekintjük a VoWiFi szolgáltatás működésének hátterét.

Hogyan működik a VoWifi?

A VoWiFi használatához egy WiFi hálózathoz csatlakozó, és WiFi hívásokhoz alkalmas készülékre van szükség a megfelelő beállításokkal (illetve a fent említett stabil WiFi kapcsolatra).

Megfelelő WiFi jelerősség esetén a készülék ezt a hálózatot használja. Ha a felhasználó hívás közben 4G (VoLTE) lefedettségű területre mozog, a készülék észrevétlenül átvált annak használatára, így a hívás akadálytalanul folytatódhat (2G hálózatok és másik WiFi hálózatok felé az átkapcsolás nem minden esetben zökkenőmentes, ilyenkor a hívás megszakadhat).

A VoWiFi szolgáltatást használni képes készülékek listája limitált, de a legismertebb gyártók (Samsung, Xiaomi, Huawei, Apple) frissebb, vagyis nagyjából az elmúlt 2 évben kiadott telefonjai szoftverfrissítés után valószínűleg támogatni fogják a WiFi hívásokat. A Yettel VoWiFi szolgáltatását csak Magyarország területén lehet igénybe venni, az így bonyolított hívások számlázása pedig normál hanghívásként történik.

Zártkörű bevezetés

A tervek szerint a március végéig tartó tesztidőszak során a szolgáltatást zártkörűen, kizárólag a tesztben részt vevő kiemelt ügyfeleink számára tesszük elérhetővé. A beérkező visszajelzéseket összegyűjtjük, a csapatunk pedig azok alapján tökéletesíti a szolgáltatást. A tesztidőszak alatt a WiFi hívások bármikor kikapcsolhatóak, így visszatérve a hagyományos szolgáltatáshoz.

A tesztidőszak sikeres lezárulta után a VoWiFi szolgáltatás nyilvánosan elérhetővé válik, lehetővé téve, hogy ügyfeleink alacsony 4G lefedettségű, de WiFi-vel felszerelt helyeken is a megszokott minőségben bonyolíthassák hívásaikat a Yettel hálózatán.