Majd 12 év után változik a Telenor márkaneve: márciustól Yettel néven biztosítjuk a szokásos, magas színvonalú szolgáltatásainkat és a villámgyors internetet! A névválttás hátterében sokan tulajdonosváltást sejtenek, pedig a Telenor Magyarország Zrt. már 2018 óta a PPF Csoport többségi tulajdona, és ebben továbbra sincs változás. Lássuk, mit érdemes tudni a PPF-ről, a Yettel hátországáról!

PPF Csoport: a cseh sikersztori

A PPF Csoportot 1991-ben, Csehországban alapította vállalkozók egy csoportja Petr Kellner vezetésével. A közgazdász végzettségű cégvezető a PPF alapítása előtt fénymásológépek kereskedelmével foglalkozott, ekkor ismerkedett meg későbbi befektetőtársaival.

A PPF története igazi sikersztori: a Csoport mára globális céggé vált és 94 ezer alkalmazottat foglalkoztat. A Csoport alapítóját pedig 2021-ben bekövetkezett tragikus halála idején már Csehország leggazdagabb embereként tartották számon.

A ’90-es években a cseh kuponos privatizáció során számításait megtaláló PPF Csoport befektetési tevékenysége gyorsan fejlődött. A PPF a biztosítási piac után a média és a kereskedelem területén is sikeresen vetette meg a lábát. A vállalat portfóliójában a pénzügyi szektor súlya ma is jelentős, ám a PPF tevékenységi köre jelentősen bővült az idők során.

A PPF Csoport mára Európa, Észak-Amerika, és Ázsia 25 országában aktív, és az egyik legnagyobb pénzügyi befektetővé vált régiónkban. A Csoport fókusza a pénzügyi szolgáltatások, a telekommunikáció, média, ingatlan, ipari gépgyártás, és a biotechnológia területei. Befektetési tevékenysége során kiemelt figyelmet fordít az innovációra, az új technológiák használatára, és a menedzsment folyamatos fejlesztésével igyekszik biztosítani hosszú távú sikerességét.

A PPF Csoport és a Telenor története

A Csoport négy éve, 2018-ban vásárolta meg a magyar Telenort és másik három régiós leányvállalatot a norvég anyacégtől. Részesedését a következő évben 25%-kal csökkentette, eladva a Telenor Magyarország negyedét a magyar állami Antenna Hungária vállalatnak. Egy évvel később, belső integrációs folyamatok során jött létre a PPF Telecom Group, amely magában foglalta a PPF média- és telekommunikációs piacon aktív befektetéseit Magyarországon kívül Csehországban, Szlovéniában, Szlovákiában, Bulgáriában, és Romániában.

A PPF tehát már négy éve a Yettel tulajdonosa, és ebben nem is várható változás. A névváltás hátterében nem ezt érdemes keresni. Mivel a PPF megvásárolta a márkahasználati jogosultságot, a név azután is Telenor maradt, hogy a cég a cseh befektetői csoport tulajdonába került. Ez a licensz jár le nemsokára, a PPF pedig úgy döntött, nem hosszabbítja meg a norvég védjegy használati engedélyét, hanem Yettel név alatt egyesíti a magyar, bolgár, és szerb távközlési piacon meglévő érdekeltségeit. A PPF Csoport az új, fiatalos márkanevet is ennek megfelelően választotta ki, a Yettel nemzetközi jellegét hangsúlyozva.

Ez tehát a Yettel hátországa, ami az új márkanévvel és a klassz új tengerészkék/Yettel-lime arculattal sem változik, és továbbra is garantálja, hogy a megszokott magas minőségben biztosítsuk szolgáltatásainkat. A márkanévváltás ügyfeleink szempontjából zökkenőmentes folyamat, annak kapcsán semmilyen teendőjük nincs. Ez nem búcsú, hanem egy új kezdet – márciustól Yettel néven találkozunk!