A mobilhálózatok történetével és az 5G óriási jelentőségével már foglalkoztunk a Yettel Business Blogon.

Azért, hogy a legmagasabb szintű szolgáltatást nyújthassa lakossági és vállalati ügyfeleinek, a Yettel folyamatosan fejleszti hálózatát. A fejlesztési törekvések következő lépcsőfokaként 2022 nyarától kivezetésre kerül a 3G Magyarországon a Yettel hálózatán. De miért van erre szükség, miben jelent változást, és hogyan érinti ez a vállalati felhasználókat?

Eljárt az idő a 3G felett

Amint azt korábban érintettük, a 3G elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy a mobilinternetezés mára mindennapos gyakorlattá vált. Azonban, mint elődeit, úgy a 3G-t is elérte a változás szele: a 4G-vel és a rohamosan kiépülő 5G-vel mára jelentőségét vesztette.

A harmadik generációs mobilhálózaton bonyolított adatforgalom az évek során drasztikusan lecsökkent, a Yettelnél mára a teljes forgalom csak körülbelül 3,5%-át teszi ki. A frekvenciasávok újrahasznosítása, 4G-n vagy 5G-n történő használata sokkal hatékonyabb, hiszen ezzel csaknem kétszer akkora kapacitás érhető el.

A Yettel ezért jövő nyáron megkezdi a 3G szolgáltatás kivezetését, amelyet a tervek szerint 2023 végére be is fejez. Érdekesség, hogy a 3G-t megelőző második generációs mobilhálózatok fontos szerepet játszanak a teljes lefedettség biztosításában, ezért a 2G kivezetése 2027/2028 vége előtt nem várható. A felhasználói igényeket a közeljövőben a 2G és a 4G kombinációja, hosszabb távon pedig a 4G és az 5G hálózatok segítenek majd kielégíteni.

Mit jelent a 3G kivezetése a Yettel felhasználóinak?

A Yettel a 3G szolgáltatás kikapcsolása során természetesen megfelelő körültekintéssel fog eljárni. A kieső 3G lefedettséget, amennyiben az még nem áll rendelkezésre, 4G lefedettséggel fogják pótolni, így ez a modernizációs lépés a felhasználók számára nem fog fennakadást okozni. A Yettel folyamatosan figyelni fogja a készülékhasználatot, és kapcsolatba lép ügyfeleivel, amennyiben helyettesítő megoldásra lesz szükség.

Ez utóbbi a vállalati felhasználókat is érintheti: bár a vállalati szektorban nem jellemző, sőt, ma már a teljes lakosság körében is ritka az elavult mobiltelefon-készülékek használata, de a hálózatfejlesztéssel szükség lehet egyes régi típusú készülékek cseréjére. Előfordulhat, hogy a készülék maga 4G-képes, de az abban megbúvó SIM-kártya nem – ez esetben természetesen elég a SIM-kártyát cserélni, míg a készülék továbbra is használható marad.

A Yettel vállalati felhasználói sok olyan eszközt is használnak, amelyek mobilhálózaton kommunikálnak, ilyenek például a különféle ipari felhasználású eszközök vagy riasztóberendezések. Az ezek közt zajló M2M (Machine-to-Machine, vagyis gépek közötti) kommunikáció jó részét is képes lesz kiszolgálni a 2G. Ezen ipari eszközöket érdemes lesz megvizsgálni a 3G kivezetését megelőzően, hiszen egy részük képes lehet 2G-n is működni, így azok cseréje sem válik szükségessé!

A 3G kivezetése a Yettel hálózatfejlesztési tevékenységének fontos lépése, hiszen a felszabaduló frekvenciasávok és egyéb erőforrások a ma is népszerű, nagysebességű 4G, és a jövőben kulcsfontosságú, ultragyors 5G-lefedettség kialakítását fogják segíteni. A vállalati használatban jellemzően előforduló telekommunikációs eszközök már kellően fejlettek, a 3G kivezetése így várhatóan csak néhány esetben követeli majd meg a készülék cseréjét – míg a hálózatfejlesztés áldásos hatásait minden felhasználó egyaránt élvezheti majd!