A digitalizáció évek óta az egyik legmeghatározóbb globális trend, a tech cégek pedig világszerte fáradhatatlanul pörgetik tovább az innovációt. Ráadásul a digitális szektor azon kevés iparágak egyike, amikre pezsdítően hatott a koronavírus-járvány.

A digitális technológia így egyre inkább áthatja a mindennapjainkat – és ez 2021-ben sem lesz másként. Még ha Magyarországra lassabban is jutnak el a legújabb fejlesztések, érdemes figyelemmel követnünk, merre tart a technológia világa. Lássuk, milyen főbb tech újdonságokra számíthatunk jövőre!

Mindentudó Mesterséges Intelligencia (MI)

A Mesterséges Intelligencia gyors fejlődése pár éve már a fősodorbeli médiában is téma. Nem is csoda, hiszen számtalan területen vethetők be a gépi tanuláson alapuló megoldások. Az MI nagy nyertese például az adatelemzés: különféle, Mesterséges Intelligenciát használó algoritmusok gyorsan és hatékonyan képesek átfésülni hihetetlen mennyiségű adatot, hogy abban mintázatokat ismerjenek fel.

Így fedezte fel például a koronavírust a kanadai BlueDot tavaly decemberben, még bőven az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Amerikai Járványügyi Központ (CDC) előtt. De használnak MI-algoritmusokat az önvezető autók fejlesztésében (például a magyar AImotive), a gyógyszerkutatásban (erre jó példa a szimulált gyógyszerkísérletekben utazó, szintén magyar Turbine.AI), vagy akár a fogyasztói viselkedés elemzésében is. 2021-ben minden jel szerint még okosabb, még gyorsabb, és még olcsóbb lesz a Mesterséges Intelligencia alkalmazása megannyi területen.

5G és A Dolgok Internete

Már ma is számtalan használati tárgyunk kapcsolódik az internethez. Egy telefon, számítógép, vagy okosóra esetében ezen persze nem vagyunk meglepve – de szokjunk hozzá, hogy ezentúl a hűtőszekrényünk, az autónk, de még a villanykörtéink is “be lesznek kötve”.

A Dolgok Internetéhez (Internet of Things, IoT) csatlakoztatva mindennapi eszközeink új funkciókkal bővülhetnek, így használatuk még kényelmesebbé válik. A legegyszerűbb példa: az IKEA okosotthon-termékeinek segítségével már ma is párezer forintból megoldhatjuk, hogy otthonunk világítását a mobilunkról vezéreljük – a jövőben pedig még tovább bővülhet a lehetőségek tárháza.

Az egyre olcsóbb szenzorok, illetve a villámgyors 5G kapcsolat fokozatos terjedésével szinte bármilyen eszközünk szolgáltathat információkat a hálózat felé. Ezt az adatbőséget aztán MI-megoldásokkal aknázhatjuk ki, így ezen új technológiák kombinációja eddig sosem látott fejlődési irányokat nyithat meg. Ahogy világszerte, az 5G infrastruktúra várhatóan itthon is több hullámban fog kiépülni a 2020-as évek során, így fokozatos átmenetet biztosítva a 4G és az 5G között (eközben pedig már ma is napirenden van a 3G kivezetése).

Virtuális, Kiterjesztett, és Kevert Valóság

Izgalmas fejlődési irány a Virtuális (VR, Virtual Reality), Kiterjesztett (AR, Augmented Reality), és Kevert (MR, Mixed Reality) Valóságon alapuló megoldások széles tárháza. Ezen technológiák a valóságérzékelésünkön változtatnak: míg egy VR megoldás a külvilágot kizáró szemüveg segítségével elképzelt világokba helyezhet minket, a különféle AR vagy MR megoldások a valóságosan látott környezetünket gazdagítják virtuális elemekkel.

Néhány egyszerű példa ezen technológiák használatára: jó eséllyel a te telefonodon is van Google Maps, amivel már ma is lehetséges a GPS navigációs utasításainak “kivetítése” a valódi környezetre. De a gyógyászatban és az oktatásban is használnak VR-megoldásokat. Ahogy a koronavírus miatt felértékelődnek a kontaktusmentes szolgáltatások, a VR/AR/MR megoldások is számtalan új területre törhetnek be.

Robotok, drónok, önvezető autók

Bár 2021-ben még szinte biztosan nem találkozhatunk sofőr és kormánykerék nélküli autókkal az utakon, a különféle robotok, drónok, és automata/autonóm technológiák valószínűleg egyre inkább mindennapossá válnak majd. Az olyan járművezetést támogató rendszerek, mint a sávtartó asszisztens vagy a távolságtartó automatika finomodása jelenti a következő lépcsőt az autonóm járművek felé, de gyártók szerint még jópár év, mire nyugodtan hátradőlhetünk utazás közben.

Az automatizáció viszont az autókon kívül például az iparban is jellemző folyamat – a gyártás-automatizálásban már ma is sok “önjáró” robotot használnak. Ahogy ezek egyre “okosabbak” és önállóbbak lesznek, alkalmazási területeik is bővülnek majd. Egy parkban a fejünk felett berregő drón már ma sem kelt feltűnést, a jövőben pedig könnyen elképzelhető, hogy automata drónpostások hozzák majd ki a leveleinket és csomagjainkat.

As-a-service forradalom

Az igény-alapú (on-demand) szolgáltatások mára észrevétlenül belopták magukat a mindennapjainkba. Ezek használatával csak az igénybe vett szolgáltatásért fizetünk, nem szükséges megvásárolnunk az ahhoz szükséges infrastruktúrát.

Az úgynevezett “as-a-service” forradalom a felhőalapú szolgáltatások megjelenésével az online térből indult – mára azonban a fizikai világban is egyre jellemzőbb. Hogy csak a legkézenfekvőbb példát említsük: Budapesten sokaknak már ma sem éri meg saját autót tartani, hiszen több autómegosztó szolgáltatótól (pl. Greengo, MOL Bubi) is berélhetünk autót, akár csak egy-egy rövid útra is.

A modell terjedése újabb és újabb iparágak működését változtathatja meg, miközben nagyobb kényelmet és rugalmasságot kínál a felhasználóknak.

Az itt felvázolt irányok persze nem hirtelen, a naptári év kezdetével fogják fenekestül felforgatni az életünket 2021-ben. De a fokozatos fejlődés hatására nagyon is valószínű, hogy jövő decemberében már egész más világban élünk majd, mint ma!