Az akkumulátor és a töltés kérdései, megapixel-mennyiség. Kínzó kérdések, megnyugtató válaszok.

Vannak bizonyos tévhitek a mobilokkal kapcsolatban, amelyek évek óta nem tudnak kikopni a köztudatból, csak keringenek a neten, ráadásul sokszor értelmetlen, vagy rossz tanácsokkal is lehet találkozni. Következzen 5 tipikus tévhit a mobilokról, amelyeket egyszer és mindenkorra tisztázni fogunk!

Tévhit: az akkumulátort töltés előtt teljesen le kell meríteni

Nem igaz. A mai mobilok olyan modern lithium-ion alapú akkukat használnak, illetve azokhoz olyan intelligens vezérlés kapcsolódik, ami a töltés teljes folyamatát kontrollálja. Ezt a tévhitet a régi típusú (NiCd, NiMh) telepek memória effektus elnevezésű tulajdonsága táplálja, ami akkor lépett fel, ha úgy kezdtük tölteni az akkut, hogy azt nem merítettük le teljesen. Ekkor az akkumulátor már csak a töltéskori szintet érzékelte, így csökkent a kapacitás.

A mai mobilokban lévő akkukat nyugodtan lehet bármikor, bármennyi ideig tölteni. Az első használat előtt sem szükséges teljesen lemeríteni, majd hosszú órákig tölteni, és az sem gond, ha egy egész éjszakán át töltőn van, mivel a mobil csak addig vesz fel töltést, amíg az akku 100 százalékos nem lett. Sőt, a mai akkuk szándékos, rendszeres teljes lemerítése nem is javasolt, mivel ezek a telepeket meghatározott számú töltési ciklusra tervezik.

Tévhit: csak a mobil saját töltőjével tölthető a mobil

Míg a notebookok esetében eltérőek a töltésre használt csatlakozók, addig az okostelefonoknál most már szinte mindenki a microUSB-t használja. Mivel ez egy szabványon alapul, egész nyugodtan használhatók a más mobilhoz kapott töltők is. Legfeljebb annyi hatása lesz, hogy a készülék egy kicsit gyorsabban, vagy lassabban éri a feltöltött állapotot.

Itt is igaz, hogy az okostelefonok, illetve az azon futó oprendszerek pontosan annyi energiát vesznek fel töltés során, amennyire szükségük van, tehát nem fordulhat elő, hogy egy újabb mobil töltője például tönkreteszi az akkumulátort. Az iPhone esetében annyiban más a helyzet, hogy az Apple Lightning nevű csatlakozója egyedi, de ettől még más gyártó Lightning kábele nyugodtan használható.

Arra azért érdemes figyelni, hogy a másodlagos töltő valamelyik ismert gyártótól származzon és semmiképpen sem az aluljáróban, hanem szaküzletben vásároljátok meg. De egy régebbi, már használaton kívüli mobil töltője tökéletes szolgálatot fog tenni.

Tévhit: a háttérben futó appokat állandóan ki kell lőni

Noha ennek a tévhitnek van csekély alapja, mégsem igaz. Az iOS esetében még ennyi sem, mégis sokan abban a hitben zárogatják be a korábban megnyitott alkalmazásokat, hogy ettől gyorsabb lesz a mobil és kevésbé merül az akku. Az Apple rendszere nem futtatja a háttérbe küldött appokat, hanem csak elhelyezi őket a memóriában, hogy legközelebb gyorsabban nyissa meg. A bezárogatással tehát épp az ellenkezőjét érjük el, hiszen a rendszer több erőforrást használ el az alkalmazás következő indításakor.

Az Android esetében ez a jelenség annyira elharapózott, hogy úgynevezett „task killer” appok egész hada települt rá erre a tévhitre. A Google rendszere esetében egyes appok valóban futhatnak a háttérben, de ennek semmilyen káros hatása nincs a teljesítményre. Egy ilyen app telepítésével nem értek el semmit, hiszen a „task killer” legalább annyi, de inkább több memóriát és energiát használ fel, amennyit a bezárni kívánt alkalmazások. Csak akkor van értelme „kipöckölni” bizonyos appokat, ha azok lefagytak, vagy nem megfelelően működnek.

Tévhit: a nagyobb teljesítmény minden esetben jobb

Sokan sokféle szempont alapján választanak maguknak telefont, melyek között gyakran ott szerepelnek a technikai specifikációk. Minél több RAM, a lehető leggyorsabb, sokmagos processzor, a legújabb chipset, és persze az örök sláger, a brutális mennyiségű megapixel. A nyers erő nem feltétlenül jelent nagyobb sebességet, jobb hatékonyságot – nagyon sok függ az optimalizálástól, a szoftveres háttértől.

A kamera kérdése talán még érdekesebb, mert sokan csak azt nézik, hogy hány megapixeles képeket készít a telefon (vagy éppen egy fényképezőgép). Pedig ezen kívül egy sor körülmény (az érzékelő, az objektív, annak mérete, felépítése, a rá épülő kamera szoftver) befolyásolhatja, hogy milyen lesz a fotó. A lényeg, hogy ne csupán az adatok alapján válasszatok, mindig nézzetek körbe, tájékozódjatok, mielőtt meghozzátok a döntést.

Tévhit: a bekapcsolt WiFi/Bluetooth/NFC eszi az akkut

Nem véletlen, hogy utolsónak ismét egy akkumulátorral összefüggő téma következik, hiszen ez kerül elő leggyakrabban a tévhitek tárgyalásakor. Gyakran hallani azt a tanácsot, hogy kapcsold ki a vezeték nélküli modulokat, mert azok pillanatok alatt lemerítik az akkut. Nos, ez egyáltalán nem igaz. Ezek az antennák inaktív állapotban szinte semmit sem fogyasztanak, ezért nyugodtan bekapcsolva maradhatnak.

Csak akkor lesznek hatással az akku kapacitására, ha egy okosóra, egy headset, vagy egy kihangosító kapcsolódik hozzájuk, de ebben az esetben sem beszélhetünk óriási igénybevételről. Az akkumulátort egyébként a kijelző meríti a legjobban, így egy visszafogottabb háttérvilágítással elég jól lehet spórolni, azt azonban érdemes észben tartani, hogy az automatikus fényerő-szabályozás megint nem fog sokat hozni a konyhára.